19 Φεβρουάριος 2016, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2016, 00:28

Νέα πρόταση για τους αγρότες ετοιμάζει το Μαξίμου

  • Νέα πρόταση για τους αγρότες ετοιμάζει το Μαξίμου

Στο Μαξίμου φαίνεται πως καταλήγουν σε μια νέα βελτιωμένη πρόταση που θα καταθέσουν στους αγρότες, σε μια προσπάθεια να λυθούν τα μπλόκα και να επανέλθει η ομαλότητα στις εθνικές οδούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η  συγκεκριμένη πρόταση εστιάζεται στο να περιορίσει το ποσοστό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στο 10% για το 2017, από 14% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι οι αγρότες σήμερα καταβάλλουν εισφορές 7%, προτείνεται να υπάρξει μια περιορισμένη αύξηση στο 10%, η οποία θα ξεκινήσει από το 2017 και θα διαρκέσει μια διετία.

Στη συνέχεια η κυβερνητική πρόταση θέλει η αύξηση στις εισφορές να ανέλθει στο 16% και όχι στο 17%, όπως προβλεπόταν αρχικά, το 2019. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο εξής οι αγρότες θα ανέλθουν στο 20%, το αργότερο έως το 2021. Η πρόταση φαίνεται να περιλαμβάνει και τη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, έτσι ώστε όσοι επιλέξουν να μείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα εισφορών, να γνωρίζουν ότι θα καρπωθούν αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις.

Το ερώτημα βέβαια που παραμένει αναπάντητο είναι αν θα δεχόντουσαν οι θεσμοί τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, στην υποθετική περίπτωση βέβαια που θα την αποδεχτούν οι αγρότες.