18 Φεβρουάριος 2016, 21:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2016, 20:05

Ζήσαμε τον πιο ζεστό Ιανουάριο στα χρονικά της μετεωρολογίας

  • Ζήσαμε τον πιο ζεστό Ιανουάριο στα χρονικά της μετεωρολογίας
    Ένα μικρό σμήνος από φλαμίνγκο –τα οποία είναι αποδημητικά πουλιά– σε λίμνη κοντά στην πόλη Φύσεν της Γερμανίας, φέτος το χειμώνα (φωτ.: EPA / Karl-Josef Hildenbrand)

Τον τίτλο του πιο θερμού μήνα, από την εποχή που ξεκίνησε η καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων (το 1880), κατέκτησε επάξια ο Ιανουάριος του 2016, παίρνοντας τα σκήπτρα από τον Ιανουάριο του 2007! Επίσης, είναι ο τέταρτος μήνας στη σειρά κατά τον οποίο η θερμοκρασία της Γης βρέθηκε ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρόκειται για έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. 

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA δείχνουν ότι τον περασμένο Ιανουάριο το θερμόμετρο ανέβηκε κατά 1,13 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Έτσι, δεν είναι διόλου απίθανο το 2016 να αποδειχθεί έτος-ρεκόρ από άποψη θερμοκρασίας. 

Ο τελευταίος Ιανουάριος που είχε θερμοκρασία πιο κρύα από το διαχρονικό μέσο όρο, ήταν αυτός του 1976. Ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA, Γκάβιν Σμιντ, απέδωσε τη θερμοκρασία-ρεκόρ του Ιανουαρίου κυρίως στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στο ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο (μεταφορά θερμού νερού) στον Ειρηνικό ωκεανό.