18 Φεβρουάριος 2016, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 12:55

«Ακρίτες του Πόντου» – Μια αγκαλιά τραγούδια για να απαλυνθεί ο πόνος των προσφύγων (ρεπορτάζ)

  • «Ακρίτες του Πόντου» – Μια αγκαλιά τραγούδια για να απαλυνθεί ο πόνος των προσφύγων (ρεπορτάζ)
    Γιώργος Πουλαντζακλής, Φόρης Πεταλίδης, Κώστας Παπαδόπουλος

Για τον πόνο των σημερινών προσφύγων, και κυρίως για τις παιδικές ψυχές που χάνονται τόσο άδικα στα νερά του Αιγαίου, θα τραγουδήσουν Πόντιοι καλλιτέχνες – απόγονοι και οι ίδιοι ανθρώπων που βίωσαν βάναυσα τον ξεριζωμό.

Η μουσική εκδήλωση θα έχει τίτλο «Καράβια πάν’ κ’ έρχουν» και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221).

Είκοσι δύο καλλιτέχνες, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Γιώργο Πουλαντζακλή, θα παρουσιάσουν αφιλοκερδώς 12 ποντιακά τραγούδια, με θέμα τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Θα ερμηνεύσουν ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο Πολύκαρπος Κοντοζίδης και η Μελίνα Χατζηκαμάνου, ενώ μουσική θα παίξουν τα μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου των «Ακριτών του Πόντου».

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στις 17:00, στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης (Όθωνος 12), θα μιλήσει, με θέμα «Προσφυγιά-ξεριζωμός, χθες και σήμερα», ο δρ Παύλος Κανονίδης, συγγραφέας και διευθυντής του τομέα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Πέμπτη, ο Γ. Πουλαντζακλής μίλησε για το κίνητρο της εκδήλωσης: «Οι δικοί μας πρόσφυγες έρχονταν με καράβια στην Ελλάδα. Οι σημερινοί πρόσφυγες καταφθάνουν με λέμβους. Ο πόνος, όμως, είναι ο ίδιος. Θέλουμε με τα τραγούδια μας να δώσουμε έναν τόνο παρηγοριάς σ’ αυτούς τους ανθρώπους και να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς των δικών μας ανθρώπων. Δεν ήταν δυνατό να μη μας αγγίξει αυτή η ανθρωπιστική κρίση. Δεν ήταν δυνατό να μη ραγίσει η καρδιά μας με τα παιδιά που χάνονται στα νερά του Αιγαίου».

Το διήμερο λόγου και τέχνης θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ενώ από τις εκδηλώσεις θα συγκεντρωθούν χρήματα, ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση των προσφύγων, τη διαχείριση και παράδοση των οποίων θα αναλάβουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΜΚΟ Άρσις.

«Αυτά που ακούγαμε από τους παππούδες μας και δεν τα πιστεύαμε, τα βλέπουμε τώρα να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας.

Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος των «Ακριτών του Πόντου», Κώστας Παπαδόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή στη Συρία γίνεται μια νέα ανακατανομή πληθυσμών. Συντελείται μια γενοκτονία, όπως αυτή που έζησαν στο παρελθόν οι πρόγονοί μας. Θέλουμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας στους πρόσφυγες. Σε αυτούς τους ανθρώπους τους ρακένδυτους, τους περισάνηδες, όπως έλεγαν οι δικοί μας», είπε ο Φόρης Πεταλίδης.

  • Το διήμερο λόγου και τέχνης, αφιέρωμα στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», το Ράδιο Ακρίτες και η εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και την υποστήριξη της ΜΚΟ Άρσις.