18 Φεβρουάριος 2016, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2016, 13:31

Τους Κούρδους ενοχοποιεί ο Νταβούτογλου για την επίθεση στην Άγκυρα

  • Τους Κούρδους ενοχοποιεί ο Νταβούτογλου για την επίθεση στην Άγκυρα
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

Ανακοίνωση για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σήμερα το πρωί μετά την επίσκεψή του στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ.

Ο Νταβούτογλου ενοχοποιεί τους Κούρδους του Στρατού Λαϊκής Άμυνας (YPG) που μάχονται στη Συρία, ενώ προειδοποιεί Ρώσους αλλά και Αμερικανούς.

Κατά την ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού, «δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας είναι ο Σαλίχ Νετζάρ, γεννηθείς το 1992 σε πόλη της βόρειας Συρίας».

Ο Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι «αποκαλύφθηκε άμεση διασύνδεση της επίθεσης με το YPG και 9 άτομα συνελήφθησαν. [...] Το YPG έχει πλέον διακριβωθεί ότι σε συντονισμό με τη διασπαστική τρομοκρατική οργάνωση PYD και με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκονται εντός της Τουρκίας, έχουν διαπράξει οργανωμένο αδίκημα που έχει λάβει, κατά την έννοια αυτή, υποστήριξη από το Βόρειο Ιράκ».

Οι επιχειρήσεις των Τούρκων συνεχίζονται, είπε ο Νταβούτογλου, προειδοποιώντας ότι «οι τρομοκράτες θα πληρώσουν το τίμημα για την επίθεση αυτή. Θα λάβουμε κάθε είδους μέτρα περιλαμβανομένου και του δικαιώματος αυτοάμυνας στα σύνορα».

Προειδοποίησε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.

«Το YPG συνιστά πιόνι του συριακού καθεστώτος. Έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να λάβουμε κάθε είδους μέτρα εναντίον του καθεστώτος της Συρίας. Ακόμη μια φορά προειδοποιώ τη Ρωσία που προβαίνει σε βομβαρδισμούς για να προχωρήσει άμεσα το YPG προς το Αζάζ. Την ίδια στιγμή απευθύνομαι προς τις σύμμαχες χώρες, που παρέχουν έστω και καλοπροαίρετη υποστήριξη στο YPG ενάντια στο ISIS. To YPG πραγματοποίησε επίθεση στην καρδιά μας. Εάν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αυτές, και οι ίδιες θα είναι συνυπεύθυνες όσο το YPG. Δεν δικαιολογούμε καμία χώρα του ΝΑΤΟ να συνάπτει σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε στην καρδιά της Τουρκίας».

PYD: «Δεν έχουμε καμία σχέση με την επίθεση»
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού για τη χθεσινή επίθεση στην Άγκυρα, το PYD και ειδικά ο συμπρόεδρός του, Σαλίχ Μουσλίμ, σε δηλώσεις του στο Sky News είπε: «Δεν έχουμε καμία σχέση με την επίθεση στην Άγκυρα». Κατά τον Μουσλίμ, η κατηγορία της Άγκυρας εναντίον του PYD συνιστά «δικαιολογία για επίθεση» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην κουρδική περιοχή στη Συρία.