18 Φεβρουάριος 2016, 08:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2016, 08:13

Η πολιτική των χωρών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, σε ένα γράφημα

  • Η πολιτική των χωρών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, σε ένα γράφημα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Γύρω από δύο πόλους, τη Γερμανία και την ομάδα Visegrad (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), αναμένεται να περιστραφεί η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση των τελευταίων μηνών που αφορά το προσφυγικό και την ανακοπή του προσφυγικού ρεύματος στο έδαφος των «28».

Η Ελλάδα προσέρχεται στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια της το «χαρτί» των έτοιμων hotspot, για τα οποία η Κομισιόν διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην κατασκευή και τη λειτουργία τους.

«O πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, σημειώνοντας πως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται ευρωπαϊκή λύση, και η κάθε χώρα να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ήταν πραγματοποιηθεί και μια μίνι άτυπη σύνοδος 12 κρατών-μελών, υπό τον Αυστριακό καγκελάριο, με τη συμμετοχή και του Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όμως, ακύρωσε το ταξίδι του μετά την πολύνεκρη επίθεση με βόμβα στην Άγκυρα.

Το Βερολίνο, πάντως, και προσωπικά η Άνγκελα Μέρκελ, άλλωστε, επιθυμούν να προχωρήσει η ευρωτουρκική προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας, και όχι να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία.