17 Φεβρουάριος 2016, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2016, 17:01

Νέες διώξεις κατά της ΜΚΟ Αποναρκοθέτησης και 13 στελεχών του ΥΠΕΞ

  • Αίτημα να δικαστεί στην Ελλάδα το 19χρονο μοντέλο που συνελήφθη στο Χονγκ Κονγκ

Νέα δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των υπευθύνων της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» (International Mine Initiative). Οι παράνομες χρηματοδοτήσεις της συγκεκριμένης ΜΚΟ φτάνουν το 1,2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2001. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπαίνουν και δεκατρείς υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ διώκονται για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαιώσεως με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δίωξη στρέφεται και κατά του υπευθύνου της οργάνωσης, ο οποίος είναι υπόλογος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις των κρατικών λειτουργών. Παράλληλα, η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε αποστέλλεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των τότε πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΕΞ.

Η νέα ποινική δίωξη αφορά τη χρηματοδότηση άλλων δύο προγραμμάτων της ΜΚΟ, για περιοχές της Βοσνίας, τα οποία «συγχρηματοδοτήθηκαν» από την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ το 2000 και το 2001. Τη δικογραφία θα αναλάβει Ανακριτής Διαφθοράς ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.