17 Φεβρουάριος 2016, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2016, 17:53

«Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» – Έκθεση με ελληνικές αρχαιότητες στο Ερμιτάζ

  • «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» – Έκθεση με ελληνικές αρχαιότητες στο Ερμιτάζ
    (Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)

Έκθεση με 120 αρχαιότητες της βυζαντινής κυρίως περιόδου διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Η έκθεση, με τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων», θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Οκτωβρίου 2016.

Όπως έγινε γνωστό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» για την εξαγωγή των έργων, πρόκειται για τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα γλυπτικής και μικρογλυπτικής, που καλύπτουν χρονικό διάστημα 11 αιώνων και τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα και μεγάλη ιστορική αξία. Προέρχονται δε από πολλά σημεία της χώρας.


Μαρμάρινη προτομή Αφροδίτης του 1ου αιώνα

Οι ενότητες της έκθεσης θα είναι χρονολογικές, ακολουθώντας την εκθεσιακή πρακτική του Μουσείου Ερμιτάζ, με θεματικές υποενότητες να εμπλουτίζουν καθεμία από αυτές, ενώ θα εκδοθεί και επιστημονικός εικονογραφημένος κατάλογος με εισαγωγικά κείμενα Ελλήνων και Ρώσων ειδικών.

Σε ανταπόδοση, το Μουσείο Ερμιτάζ θα αποστείλει έκθεση με έργα από τις συλλογές του, η οποία θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ενώ στο Μουσείο Ακρόπολης θα στείλει τρία χρυσά έργα του 4ου αι. π.Χ. (μία φιάλη, ένα μικρό αγγείο κι ένα περιλαίμιο).