17 Φεβρουάριος 2016, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2016, 10:01

Το πρώτο εύκαμπτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (βίντεο)

  • Το πρώτο εύκαμπτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (βίντεο)
    (Φωτ.: Human Media Lab)
  • Το πρώτο εύκαμπτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (βίντεο)
    (Φωτ.: Human Media Lab)

Μια έκπληξη περιμένει σήμερα τους συμμετέχοντες στο παγκόσμιο φόρουμ «Tangible Embedded and Embodied Interaction»,για την αλληλεπίδραση ανθρώπων-υπολογιστών,καθώς θα παρουσιαστεί το ReFlex, το πρώτο πραγματικά εύκαμπτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone) υψηλής ανάλυσης.

Δημιούργημα Καναδών ερευνητών του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Μέσων (Human Media Lab) της Σχολής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κουίνς στο Κίνγκστον του Οντάριο, το ReFlex είναι επίσης έγχρωμο και έχει σύνδεση Wi-Fi. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της ερευνητικής ομάδας Ροέλ Βερτεγκάαλ, κατά την παρουσίαση του εύκαμπτου τηλεφώνου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, το ReFlex επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν μαζί του με νέους τρόπους και να το «νιώθουν» έτσι περισσότερο.

Εξελιγμένοι αισθητήρες πίσω από την οθόνη αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του χρήστη.

Μεταξύ άλλων, όταν ο χρήστης λυγίζει το τηλέφωνο προς τα δεξιά, οι σελίδες στην οθόνη του «ρολάρουν» προς τα αριστερά όπως όταν κανείς λυγίσει ένα βιβλίο. Το τηλέφωνο έχει εν μέρει κατασκευαστεί από διάφορα μέρη άλλων εμπορικών συσκευών. Διαθέτει οθόνη αφής 720p OLED της LG και «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Android 4.4 KitKat.

Ο Βέρτεγκααλ εκτίμησε ότι τέτοια εύκαμπτα τηλέφωνα θα βρίσκονται μαζικά στα χέρια των καταναλωτών μέσα στην επόμενη πενταετία. Η ίδια καναδική ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, το PaperPhone, το πρώτο εύκαμπτο απλό κινητό τηλέφωνο, το PaperPad, το πρώτο εύκαμπτο iPad, καθώς και το TeleHuman, το πρώτο ψευδο-ολογραφικό σύστημα τηλεδιασκέψεων.