16 Φεβρουάριος 2016, 22:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2016, 20:19

Ερώτηση Κακλαμάνη σε Κοτζιά για τους Βορειοηπειρώτες

  • Ερώτηση Κακλαμάνη σε Κοτζιά για τους Βορειοηπειρώτες

«Η αλβανική κυβέρνηση όντως μεθοδεύει τον περιορισμό των Βορειοηπειρωτών στις επόμενες εθνικές εκλογές;». Αυτό ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης, μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατάθεσε στη Βουλή.

Ο Ν. Κακλαμάνης επικαλείται δημοσιεύματα (ΕΣΤΙΑ και Δημοκρατία) σύμφωνα με τα οποία στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της αλβανικής Βουλής έχει εισαχθεί προς επεξεργασία πρόταση για αλλαγή στο νόμο περί εγγραφής μονίμου διευθύνσεως κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου.

Άμεση συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης θα είναι ο αποκλεισμός από τους εκλογικούς καταλόγους όλων όσοι διαμένουν στο εξωτερικό και το δηλώσουν στα ληξιαρχεία, δυνάμει της υπό ψήφισή τροποποιήσεως συμπεριλαμβανομένων και των Βορειοηπειρωτών που κατοικούν στην Ελλάδα.

«Αληθεύει το παραπάνω δημοσίευμα; Υπάρχει υπό ψήφιση διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αλλαγή στο νόμο περί εγγραφής μονίμου διευθύνσεως κατοικίας των πολιτών στα μητρώα του ληξιαρχείου που θα οδηγήσει σε αποκλεισμό από τις εκλογές των πολιτών Αλβανίας που διαμένουν στο εξωτερικό;», ρωτά ο Ν. Κακλαμάνης και προσθέτει: «με ποιο τρόπο θα αντιδράσει ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση και θα προστατεύσει το δικαίωμα των μελών της ελληνικής ομογένειας να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας τους; Θα θέσει το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα»;