16 Φεβρουάριος 2016, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2016, 18:14

Την οικογένεια Βλάχου που έσωσε εκείνη του Μίνωα Μάτσα στην Κατοχή τίμησε το Ισραήλ

  • Την οικογένεια Βλάχου που έσωσε εκείνη του Μίνωα Μάτσα στην Κατοχή τίμησε το Ισραήλ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πρεσβεία Ισραήλ)

Με το μετάλλιο του Δικαίου των Εθνών, τίμησε η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα την οικογένεια Γεωργίου και Αθηνάς Βλάχου, καθώς κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής διέσωσαν την οικογένεια του Μίνωα Μάτσα, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στη μουσική.

Το μετάλλιο του Δικαίου των Εθνών αποτελεί μια από τις υψηλότερες διακρίσεις που απονέμει το κράτος του Ισραήλ. Η διάκριση υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Γιαντ Βασέμ (το μνημείο για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος) - και αποφασίζεται μετά από διεξοδική έρευνα και την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Κατά την τελετή, που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, η πρέσβης του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αναβιώσει ξανά ο ναζισμός και ο αντισημιτισμός.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πρεσβεία Ισραήλ)

Σύμφωνα με τον Μωυσή Κωνσταντίνη, πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, η τελετή είχε διπλό σκοπό. Ένας ήταν η ιστορική μνήμη και ο άλλος η αναγνώριση της οικογένειας Βλάχου που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν την οικογένεια Μάτσα, προσφέροντάς τους καταφύγιο στο σπίτι τους.

Η εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, είπε ο Μ. Κωνσταντίνης, είχε το θλιβερό προνόμιο να χάσει το 86% του πληθυσμού της.

Απών δεν μπορούσε να είναι ο Μάκης (Σαμουήλ) Μάτσας, γιος του Μίνωα Μάτσα και πρόεδρος της Μίνως-ΕΜΙ Music, ο οποίος γεμάτος ευγνωμοσύνη αφηγήθηκε την περιπέτεια της οικογένειάς του, η οποία φιλοξενήθηκε από την οικογένεια Βλάχου επί ενάμιση χρόνο στο ορεινό χωριό Δίκαστρο της Ευρυτανίας. Όπως αποκάλυψε, οι διωγμοί που ακολούθησαν μετά τον εμφύλιο, ανάγκασαν την οικογένεια Βλάχου να κρυφτεί. Κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσαν να τους βρουν τόσα χρόνια.