17 Φεβρουάριος 2016, 11:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2016, 16:12

Ελληνίδες της Μόσχας δημιουργούν γυναικείο σύλλογο (φωτο)

  • Ελληνίδες της Μόσχας δημιουργούν γυναικείο σύλλογο (φωτο)
    Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: greekmos.ru)

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Όλο και πιο ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στη Ρωσία. Τη διαπίστωση επιβεβαιώνει η ίδρυση, στη Μόσχα, της Ένωσης Ελληνίδων «Αγάπη» στις 10 Φεβρουαρίου, που ακολουθήθηκε από την πρώτη εκδήλωση στις 13 του μήνα.

Η διατήρηση των αξιών της οικογένειας, η στήριξη των μητέρων, η σωστή ανατροφή των παιδιών, η αναβίωση των παραδόσεων και η φιλανθρωπία είναι οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το όραμα της Ένωσης.

Στο σύλλογο προσχώρησαν ήδη μέλη του συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων της Μόσχας, που έχουν διακριθεί για τη δράση και την προσφορά τους.

Η «Αγάπη» ξεκίνησε ζωηρά, με μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην ελληνική κουζίνα και ειδικότερα στο ψωμί. Θέμα της «Το ψωμί στον πολιτισμό της Ελλάδας». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν για τη σημασία που είχε το ψωμί στην ελληνική διατροφή, αλλά και να δοκιμάσουν και οι ίδιοι παραδοσιακά ελληνικά φαγητά μαγειρεμένα από τα μέλη του συλλόγου.

Από την εκδήλωση δεν έλειψαν και τα ελληνικά τραγούδια τα οποία ερμήνευσε η παιδική χορωδία του Συλλόγου Ελλήνων της Μόσχας προβάλλοντας και το μουσικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ένωσης Ελληνίδων «Αγάπη» ανήκει στη Στέλλα Χριστιάνοβα, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας. Ο νεότευκτος σύλλογος καλεί κάθε Ελληνίδα και φίλη της Ελλάδας που θέλει να έρθει πιο κοντά στον ελληνικό πολιτισμό να γίνει μέλος του.


Στέλλα Χριστιάνοβα, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων «Αγάπη» (δεξιά)

Μία από τις σημαντικές προσωπικότητες που εντάχθηκαν από την αρχή στην Ένωση είναι η καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας (από το 1999 μέχρι και σήμερα) και διδάκτωρ φιλοσοφίας Ναταλία Νικολάου. Υποστηρίζοντας θερμά την ιδέα, έγινε μέλος και η διευθύντρια εορταστικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Ναντιέζντα Κουζνετσόβα-Σιχίδη, η οποία έχει διοργανώσει φεστιβάλ πολιτισμού και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας.

Στο σύλλογο εντάχθηκαν επίσης η ηθοποιός και τραγουδίστρια Αριάδνη Προκοπίδου καθώς και η γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Ιρίνα Πανκράσκινα.