15 Φεβρουάριος 2016, 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2016, 00:13

Πρόταση-τομή για τον οικουμενικό ελληνισμό κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας ο Ιβάν Σαββίδης

  • Πρόταση-τομή για τον οικουμενικό ελληνισμό κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας ο Ιβάν Σαββίδης
    Συγκέντρωση στο δημαρχείο του Γκελεντζίκ (φωτ.: gelengreek.ru)

Μια πρόταση-τομή για τον οικουμενικό ελληνισμό κατέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης στο υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ.

Εξετάζεται το ζήτημα να γίνει υποχρεωτική η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία περιοχών της Ρωσίας όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Η πρόταση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προέρχεται από τον πρόεδρο της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, αλλά και μέλος του Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις μεταξύ των εθνικοτήτων υπό την αιγίδα του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ήδη 800 παιδιά στο Γκελεντζίκ διδάσκονται αυτή τη στιγμή την ελληνική γλώσσα, και η πρόταση τυγχάνει υψηλής υποστήριξης από γονείς και μαθητές.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σαλάχοφ

Όλη αυτή η δράση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή, γιατί εκεί διαμένει υπολογίσιμος αριθμός Ελλήνων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων του Γκελεντζίκ δραστηριοποιείται συνεχώς για τη διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων. Διοργανώνουν πολιτισμικές εκδηλώσεις με χορούς και με τραγούδια, αλλά και ημερίδες αφιερωμένες σε σημαντικές μέρες για την Ελλάδα, όπως η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης.

Μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για το 2016 θα είναι η πρώτη Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας που θα πραγματοποιηθεί στο Γκελεντζίκ.

Για να συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα και να κάνουν τον ετήσιο απολογισμό της δράσης τους συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο του Γκελεντζίκ ο δήμαρχος της πόλης Χρέστιν Αλεξάντροβιτς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, και πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας.


Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος (αριστέρα) και ο δήμαρχος του Γκελεντζίκ Χρέστιν Αλεξάντροβιτς (δεξιά)

Έδωσαν το παρών ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ Αφλατόν Σαλάχοφ, ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικης Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, και οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων του Νοβοροσίσκ και του Κράσνονταρ, Ανατόλι Γκούροφ και Βασίλης Αμανατίδης αντίστοιχα.

«Στο Γκελεντζίκ μένουν εκπρόσωποι περισσότερων από 80 εθνικοτήτων. Πιο ενεργή δράση στα ζητήματα εναρμόνισης των διεθνών σχέσεων έχει ο σύλλογός σας. Είναι ευχάριστο που διοργανώνετε τόσες εκδηλώσεις στην πόλη μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Γκελεντζίκ.