15 Φεβρουάριος 2016, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2016, 16:51

Δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το hot spot

  • Δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το hot spot
    Με την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, διαμαρτυρία κατοίκων στα Διαβατά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Παπαδάκης)

«H κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να πει τι θέλει να κάνει κι εμείς θα συνδράμουμε, με το όποιο πολιτικό κόστος στις τοπικές κοινωνίες μας».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν μέσω του Τύπου τέσσερις δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, αναφορικά με το χώρο υποδοχής μεταναστών που θα δημιουργηθεί στη συμπρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ζήτησαν ενημέρωση και καλή συνεργασία με την κυβέρνηση για το ζήτημα, τονίζοντας ότι γι' αυτούς ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εργασίες στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» των Διαβατών, και μάλιστα με την παρουσία των ΜΑΤ.

«Η κυβέρνηση ας μας προτείνει χώρους»
«'Ενώ αναμένουμε απαντήσεις για τα έξι σημεία που προτείναμε, ώστε να γίνει ο χώρος υποδοχής μεταναστών έξω από τον οικιστικό ιστό, η κυβέρνηση έστειλε ξαφνικά τα ΜΑΤ στο στρατόπεδο για να επιβάλει τη θέλησή της με την κρατική βία. Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή. Αν η κυβέρνηση δεν επιλέξει κανέναν από τους έξι χώρους που προτείναμε, ας προτείνει εκείνη χώρους που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ΤΑΙΠΕΔ ή σε πρώην στρατόπεδα εκτός οικιστικού ιστού.

»Αν οι χώροι που θα προτείνει πληρούν τις προϋποθέσεις, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη και να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος απέναντι στις τοπικές κοινωνίες για το καλό της πατρίδας, αλλά και των προσφύγων. Αρκεί όλα να γίνουν κατόπιν συνεννόησης», τόνισε ο Λ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σημείωσε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» και ότι θα έχουν ειρηνικό χαρακτήρα.

«Δεν είμαστε ακροδεξιοί»
Επίθεση στους εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν ως «ακροδεξιούς» αυτούς που αντιδρούν στη δημιουργία hot spot στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» εξαπέλυσαν οι δήμαρχοι. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «είναι απαράδεκτο να χαρίζεται στην ακροδεξιά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, καθαρά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους».

«Είμαστε ανθρωπιστικά και κοινωνικά ευαίσθητοι. Οι πρόσφυγες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης ανθρωπιστικής μεταχείρισης», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

«Αυτοί που κάνουν λόγο για ακροδεξιούς, είναι αυτοί οι ίδιοι στην ουσία που ταΐζουν το τέρας της ακροδεξιάς με διάφορες βεβιασμένες ενέργειες, όπως με την επέμβαση των ΜΑΤ», συμπλήρωσε ο Σ. Δανιηλίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης