17 Φεβρουάριος 2016, 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2016, 18:33

Οι στόχοι ημερίδας της ΠΟΠΣ για τις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Ανατολής

  • Οι στόχοι ημερίδας της ΠΟΠΣ για τις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Ανατολής

Το μήνυμα ότι η ποντιακή ιστορία αποτελεί κομμάτι της ελληνικής φιλοδοξούν να περάσουν οι διοργανωτές μέσα από την ημερίδα με τίτλο «Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής (1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς»· την διοργανώνει η νεολαία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

Μιλώντας στο pontos-news.gr, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου είπε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν νέοι και απευθύνεται σε νέους –ποντιακής καταγωγής και μη–, ώστε να ενημερωθούν για ζητήματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν. Στη συνέχεια αυτοί θα γίνουν κοινωνοί του ποντιακού ζητήματος, με κορωνίδα αυτό της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να ειπωθεί και να τονιστεί ό,τι έγινε και τεκμαίρεται. Θέλουμε να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όσο περισσότεροι νέοι γίνεται. Και αυτοί που είναι οργανωμένοι στον ποντιακό χώρο από όλα τα ποντιακά σωματεία, αλλά και πολλοί από εκείνους που δεν έχουν ακόμα δραστηριοποιηθεί.

»Καλούμε και άτομα που δεν είναι ποντιακής καταγωγής, ώστε να ενημερωθούν και αυτοί για τα ποντιακά ζητήματα. Όλοι να καταλάβουν ότι εμείς οι Πόντιοι δεν αποτελούμε κάτι το διαφορετικό, αλλά ότι η ιστορία μας αποτελεί κομμάτι του συνολικού κορμού της ελληνικής ιστορίας.

»Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και έχει ελεύθερη είσοδο. Πιστεύουμε στο ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει”, και το μήνυμα που θα σταλεί από τους νέους είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα», τόνισε η Χρ. Σαχινίδου.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τάσος Ασικίδης)

Πρώτη από σειρά εκδηλώσεων
Η εκδήλωση ουσιαστικά εγκαινιάζει σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων της ΠΟΠΣ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Θα ακολουθήσουν ημερίδες, συμπόσια, εκδηλώσεις και ομιλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, εκτός από τη Θεσσαλονίκη –όπου βρίσκεται η έδρα της ΠΟΠΣ– και σε άλλους νομούς της χώρας, οπουδήποτε υπάρχει ποντιακό στοιχείο.

«Όπως θα πει στην εκδήλωση η αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας μας, η Κυριακή Τεκτονίδου, η συλλογική μνήμη είναι ο στυλοβάτης της ιστορικής συνείδησης. Η διαχείριση της μνήμης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζεται από την εκάστοτε πολιτική κατάσταση», υπογραμμίζει στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές και ακαδημαϊκοί που δεν είναι ποντιακής καταγωγής (Άγγελος Συρίγος, Σπύρος Σφέτας, Γιάννης Μουρέλος κ.ά.), και αυτό είναι ένα ακόμα μήνυμα που θα σταλεί από την ημερίδα: ότι, δηλαδή, υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με το θέμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού χωρίς να είναι οι ίδιοι Πόντιοι.

Όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα θα λάβουν βεβαιώσεις, ενώ μετά το πέρας της θα ακολουθήσει συζήτηση ώστε να καταγραφούν τα συμπεράσματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα αποτελέσουν τη βάση επικοινωνίας με πολιτικούς, επιστήμονες κ.ά.

Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

  • Χορηγός επικοινωνίας είναι το pontos-news.gr.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ21
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2016
11:00
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, στις...