15 Φεβρουάριος 2016, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2016, 15:13

Η ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης έδωσε το στίγμα της για το μέλλον

  • Η ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης έδωσε το στίγμα της για το μέλλον
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ, Αντώνης Παριζιάνος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Γενική Ενημερωτική Συγκέντρωση (φωτ.: Rumvader Association for the Support of Greek Community Foundations)

«Είναι ανάγκη να βρεθεί ένας μηχανισμός ώστε περισσότεροι νέοι να συμμετάσχουν στους κοινοτικούς θεσμούς». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), Αντώνης Παριζιάνος, έδωσε τον τόνο στην ετήσια Γενική Ενημερωτική Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στη Χαλκηδόνα, με τη συμμετοχή 50 και πλέον επιτρόπων-μελών του Συνδέσμου, και παρατηρητών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ υπογράμμισε ακόμα ότι παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί –με την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία–, για την επίλυση του ζητήματος του εκλογικού κανονισμού για τα κοινοτικά βακούφια, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποια εξέλιξη.

Ο γενικός γραμματέας, Πέτρος Μπαζγκάρλο, στη δική του τοποθέτηση, περιέγραψε αναλυτικά τις δράσεις του Συνδέσμου: από τη δυναμική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα μαθήματα ελληνικών, το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης στην Αγία Τριάδα αλλά και τη διοργάνωση φροντιστηριακών μαθημάτων για τους μαθητές των μειονοτικών λυκείων.


Ο ταμίας του ΣΥΡΚΙ Κώστας Κυρατζόπουλος παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό του Συνδέσμου, για το 2015
(φωτ.: Rumvader Association for the Support of Greek Community Foundations)

«Κεντρικός άξονας της κοινότητας είναι να βοηθά όλα τα ιδρύματα της ομογένειας, με κάθε μέσο», σημείωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκηδόνας, Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρεται σε κοινότητες της ασιατικής πλευράς, στις υποτροφίες, στην Παιδούπολη και στη Φιλόπτωχο.

Για τα 25 έτη διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, η ομογένεια ετοιμάζει πλήθος εκδηλώσεων. Το ΣΥΡΚΙ θα διοργανώσει μια κινητή φωτογραφική έκθεση, ημερίδα με Έλληνες και Τούρκους ομιλητές, συναυλία, και μια δενδροφύτευση στην Ίμβρο, την πατρίδα του Πατριάρχη. Όπως ανέφερε ο πατέρας Δημήτριος Μαγιόγλου, που παρουσίασε και το πλάνο των δράσεων, θα υπάρξει στενή συνεργασία με φορείς του εξωτερικού για τον καλύτερο συντονισμό και την αποφυγή επανάληψης κοινών εκδηλώσεων.

Ακόμα, παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την ίδρυση σωματείου για την κοινότητα της Σμύρνης. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο Γιώργος Θεοδωρίδης.

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία ο Λάκης Βίγκας, πρώην εκπρόσωπος όλων των μειονοτικών βακουφίων στην Άγκυρα, τόνισε ότι η κοινότητα πρέπει να κάνει σοβαρές διοικητικές μεταρρυθμίσεις για να καταφέρει να εντάξει περισσότερους νέους στους θεσμούς της, αλλά και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικότερο σύστημα διοίκησης. «Τα  ιδρύματά μας σήμερα λαμβάνουν αποφάσεις που δεσμεύουν την κοινοτική περιουσία για μία ή και δύο γενιές ανθρώπων», εξήγησε ο Λάκης Βίγκας.