15 Φεβρουάριος 2016, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2016, 09:45

Με κλείσιμο των συνόρων στην πΓΔΜ απειλεί την Ελλάδα ο Aυστριακός υπουργός Εξωτερικών

  • Με κλείσιμο των συνόρων στην πΓΔΜ απειλεί την Ελλάδα ο Aυστριακός υπουργός Εξωτερικών
    Πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την πΓΔΜ (φωτ. Αρχείου: EPA/ Theofilos Dadis)

«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια» δηλώνει ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα.

Το κλείσιμο των συνόρων στην πΓΔΜ, λέει ο Αυστριακός υπουργός, θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

«Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα», προσθέτει. 

«Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας», δηλώνει επίσης ο Κουρτς αναφερόμενος στην πΓΔΜ ως «Μακεδονία». Ο Αυστριακός υπουργός υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία, αλλά η Μακεδονία είναι πρόθυμη να το κάνει» αναφέρει.