15 Φεβρουάριος 2016, 09:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2016, 09:31

Αγροτικά μπλόκα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν σήμερα

  • Αγροτικά μπλόκα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν σήμερα
    Oι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετά από τα δυο μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τα επεισόδια που άφησαν πίσω τους αρκετές υλικές ζημιές, οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα και προειδοποιούν για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Ήδη από χθες στις 12:00, οι αγρότες έκλεισαν τα Τέμπη επ' αόριστον κάτι το οποίο έπραξαν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, που έκλεισαν επ΄ αόριστον την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς σήμερα αποκλείουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού. Οι αγρότες της Ξάνθης επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12:00-19:00, από σήμερα Δευτέρα.

Μεγάλη ζημιά οι αγροτικές κινητοποιήσεις
Στη διάσταση της ζημιάς που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων αναφέρθηκε το πρωί ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, κάνοντας μάλιστα παραλληλισμό με τις κινητοποιήσεις του 1997.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός τόνισε ότι το κόστος των 58 ημερών αγροτικών κινητοποιήσεων τότε είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές με μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει διακύμανση με φθίνουσα πορεία για τις εξαγωγές πριν να «σηκώσουν κεφάλι» μετά από 2-3 χρόνια. Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς, είπε ο υφυπουργός, και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Σημείωσε ότι η λήξη των κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόστος καθώς όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται όπως πρέπει παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία θέλει τον διάλογο, κάποιοι ωστόσο δεν τον θέλουν και εκφοβίζουν τους υπόλοιπους. Τα αιτήματα των αγροτών όπως είπε θα καταταθούν σήμερα στον πρωθυπουργό ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει υποχωρήσεις όταν δεν γνωρίζει τις θέσεις της απέναντι πλευράς. 

Παράλληλα, μετέφερε την αίσθησή του ότι το νομοσχέδιο θα στηριχθεί από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα μέτρα εφόσον υπάρξει διάλογος και βελτιώσεις.