12 Φεβρουάριος 2016, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 19:17

Στο ρυθμό του παναγροτικού συλλαλητηρίου η πρωτεύουσα

  • Στο ρυθμό του παναγροτικού συλλαλητηρίου η πρωτεύουσα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
  • Στο ρυθμό του παναγροτικού συλλαλητηρίου η πρωτεύουσα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
  • Στο ρυθμό του παναγροτικού συλλαλητηρίου η πρωτεύουσα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στο Σύνταγμα χτυπά από τις 5:00 μ.μ. η καρδιά του αγροτικού κινήματος. Αγρότες από όλη τη χώρα έχουν συρρεύσει εκεί και δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ κάποιοι έχουν ήδη στήσει τις σκηνές τους προκειμένου να διανυκτερεύσουν στην πλατεία Συντάγματος. Τα 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που σε συμφωνία με την κυβέρνηση είχε επιτραπεί να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας, συνοδεία περιπολικών, τέθηκαν επικεφαλής της πορείας των αγροτών από την Ομόνοια προς την πλατεία Συντάγματος.

Μαζί με τους αγρότες διαδηλώνουν εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών τάξεων: δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, δημόσιοι υπάλληλοι που απορρίπτουν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Πριν από το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο, όμως, εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ αγροτών και ανδρών των ΜΑΤ, αλλά και στο Δαφνί και το Χαϊδάρι όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση αγροτικών αυτοκινήτων και τρακτέρ. Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σημερινές συλλήψεις αγροτών στο κέντρο της Αθήνας οι συνάδελφοί τους προχώρησαν στο κλείσιμο του τελωνείου των Κήπων από το απόγευμα, όχι μόνο για τα φορτηγά αλλά για όλα τα οχήματα.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Να απομονώσουν και να καταδικάσουν «τις ακραίες συμπεριφορές» κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα έξω από το υπουργείο. Με αφορμή δε τα επεισόδια στο Χαϊδάρι, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας κατήγγειλε ότι εκεί πρωτοστάτησαν ακροδεξιά στοιχεία, εκτίμηση που επιβεβαιώνουν και κύκλοι του Μαξίμου.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Να ανοίξουν τους δρόμους, διασφαλίζοντας την ομαλή οικονομική κοινωνική ζωή της χώρας, κάλεσε τους αγρότες από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Μην επιτρέψετε να θαμπώσουν τα βήματά σας οι ελάχιστοι θερμοκέφαλοι· ανοίξτε τους δρόμους, πείτε όχι στη βία και το διχασμό», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Αυτοσυγκράτηση από την κυβέρνηση και τους αγρότες ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Η σύγκρουση κυβέρνησης-αγροτών δεν πρέπει να φτάσει στα άκρα. Οι συνεχιζόμενοι αποκλεισμοί εθνικών οδών και οι σημερινές εικόνες από το κέντρο της Αθήνας, κάνουν επείγουσα την ανάγκη να αναζητηθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.