12 Φεβρουάριος 2016, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 15:30

Τελεσίγραφο ΕΕ στη χώρα μας για αποκλεισμό από τη Σένγκεν

  • Αναβολή της σύσκεψης για τις επιπτώσεις του Προσφυγικού στην Λέσβο

Με διετή αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν απειλεί την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την Αθήνα να αυστηροποιήσει εντός τριών μηνών τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας. Κορυφαίες πηγές της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διαμηνύουν ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες προκειμένου να υλοποιήσει 50 προτεινόμενα μέτρα, τα οποία αποσκοπούν στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορά της. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΕΕ δεν στοχεύει στην απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδα, αλλά αντίθετα, στην προστασία της ζώνης του Σένγκεν.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία κάλεσε την πΓΔΜ να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου, εάν καταστεί αναγκαίο, να κλείσει τελείως τα σύνορά της με την Ελλάδα και να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.

«Τους επόμενους μήνες, θα φθάσουμε στον ανώτατο αριθμό προσφύγων που μπορούμε να υποδεχθούμε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι η Αυστρία θα κληθεί να σταματήσει τους πρόσφυγες στα σύνορά της. «Η πΓΔΜ θα πρέπει να είναι έτοιμη να κλείσει και τα δικά της σύνορα» κατέληξε o Aυστριακός υπουργός. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται».