14 Φεβρουάριος 2016, 18:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2016, 11:27

Η Ελλάδα ζωντανή στην Παλαιά Κριμαία (φωτο)

  • Η Ελλάδα ζωντανή στην Παλαιά Κριμαία (φωτο)
    (Φωτ.: greeks.ua/ru)

Βαθιά ριζωμένος είναι ο ελληνισμός ακόμα και στις άκρες της Ουκρανίας. Πρόσφατη απόδειξη, ότι με ελληνικούς χορούς και τραγούδια υποδέχτηκαν τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου οι μαθητές και οι καθηγητές του 46ου ελληνικού σχολείου στην Παλαιά Κριμαία της Ουκρανίας.

Αφορμή, εορταστική συναυλία αφιερωμένη στον ελληνισμό που έλαβε χώρα στο χωριό Παλαιά Κριμαία, όπου είναι ζωντανό και ακμαίο το ελληνικό στοιχείο.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι καλλιτεχνικές ομάδες του σχολείου: το ελληνικό χορευτικό συγκρότημα «Ελτάς», το καλλιτεχνικό συγκρότημα σύγχρονων χορών «Άκβαμαριν» (χοροδιδάσκαλος η Μαρίνα Κιορ), το ελληνικό χορευτικό συγκρότημα «Ελπίδες» (χοροδιδάσκαλος ο Νίκος Ψάλτης), τα φωνητικά σύνολα «Χαρούμενες Νότες» και «Χαμομήλι» (με δασκάλα την Ελένα Ακριτόβα).

Ευχαρίστησαν τη γενική πρόξενο για την επίσκεψή της ο επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Μ. Μπαλαμπάνοφ και η πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων της Παλαιάς Κριμαίας και διευθύντρια του σχολείου Ίννα Αρακελιάν.

Στο τέλος της συναυλίας η Ελένη Γεωργοπούλου επιφύλασσε από την πλευρά της μια έκπληξη για τις καλλιτεχνικές ομάδες· τους δώρισε καινούρια κοστούμια χορού που έφερε από την Ελλάδα.


Η γενική πρόξενος Ελένη Γεωργοπούλου

Πριν από την εκδήλωση, η γενική πρόξενος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Της έκαναν επίδειξη των καλλιτεχνικών δημιουργιών των μαθητών που ήταν αφιερωμένες στην Ελλάδα, και της μίλησαν για την ιστορία και τα επιτεύγματα του σχολείου γενικότερα.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην Ελ. Γεωργοπούλου ήταν τα εκθέματα που συντηρεί το ιστορικό-εθνογραφικό μουσείο του σχολείου, τα οποία εδώ και 20 χρόνια συγκέντρωναν τα μέλη μιας ειδικής ομάδας αναζήτησης κειμηλίων υπό την ηγεσία της διευθύντριας του μουσείου και καθηγήτριας ιστορίας, Γκαλίνας Ναμετσενιούκ.

Τη γενική πρόξενο συνόδευσαν στην επίσκεψη η συντονίστρια στα ζητήματα εκπαίδευσης Χρύσα Ταμίσογλου και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Gallery