13 Φεβρουάριος 2016, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 12:56

Η κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στη Θεσσαλονίκη (ρεπορτάζ, φωτο)

  • Η κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στη Θεσσαλονίκη (ρεπορτάζ, φωτο)

Με κόκκινες παραδοσιακές κινέζικες λάμπες και σημαιάκια της Ελλάδας και της Κίνας που κρέμονται με σχοινιά δεμένα στα κτήρια γέμισε από μέρες ο κεντρικότερος δρόμος της Chinatown της Θεσσαλονίκης, η οδός Αισώπου.

Σήμερα οι Κινέζοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους με κίτρινο δράκο, κινέζικα εδέσματα αλλά και σουβλάκια! Και προσκαλούν όλους να γιορτάσουν μαζί τους.

Το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κινέζων Ελλάδος, που ιδρύθηκε πριν από δύο μήνες, πήρε άδεια από το Δήμο να στολίσει την περιοχή όπου βρίσκονται τα μαγαζιά τους και να διοργανώσει εορταστικά δρώμενα.

Έτσι σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, από τις 11:00 έως τις 16:00, στην οδό Αισώπου, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα όμορφο θέαμα. Οι Κινέζοι θα νιώσουν για λίγες ώρες ότι βρίσκονται στο μακρινό τους τόπο και οι Έλληνες θα πάρουν μυρωδιά αυτού του πανάρχαιου πολιτισμού... στο σπίτι τους.

Κόκκινες λάμπες κρεμάνε κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά οι Κινέζοι – Το κόκκινο χρώμα στην Κίνα συμβολίζει την καλή υγεία, την επιτυχημένη εργασία κ.ά.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο Φενγκ Πινγκ Λι, εκπρόσωπος της Ένωσης Κινέζων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Αισώπου θα μοιράζονται δωρεάν στον κόσμο κινέζικα φαγητά αλλά και… παραδοσιακά ελληνικά κρεατικά ψημένα στη σχάρα (σουβλάκια, πανσέτες κτλ.). Το ελληνικό φαγητό θα μοιράζεται για όσους δεν μπορούν να φάνε κινέζικες γεύσεις. Επίσης, συγκροτήματα θα παίξουν ελληνική μουσική και θα αναβιώσει το κινέζικο έθιμο με τον κίτρινο δράκο.


Ο δράκος, σύμβολο σε πολλές χώρες που γιορτάζουν το κινεζικό νέος έτος (φωτ.: EPA/ Lynn Bo Bo)

Ο δράκος θα κυκλοφορήσει μέσα στον κόσμο και με τις χορευτικές κινήσεις του θα διώξει τα κακά πνεύματα και το κακό μάτι.

Τα ακούσματα ελληνικής μουσικής στην εκδήλωση σηματοδοτούν, σύμφωνα με τον Φενγκ, την ελληνοκινεζική φιλία και το γεγονός ότι Έλληνες και Κινέζοι που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν μία οικογένεια. Είναι η πρώτη φορά που γιορτάζεται η κινεζική Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τον Φενγκ στόχος είναι να αποτελέσει θεσμό και κάθε χρόνο να γίνεται ολοένα και πλουσιότερη.


Φενγκ Πινγκ Λι

Η χρονιά του πίθηκου
Η κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι κινητή γιορτή, όπως ακριβώς και το χριστιανικό Πάσχα. Κάθε χρόνο το έτος είναι αφιερωμένο σε ένα από τα δώδεκα ζώα που αποτελούν το κινέζικο ωροσκόπιο (ποντίκι, βόδι, τίγρης, λαγός, δράκος, φίδι, άλογο, πρόβατο, πίθηκος, κότα, σκύλος και γουρούνι). Φέτος είναι η χρονιά του πιθήκου· ζώο έξυπνο και γι’ αυτό οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν αυτή τη χρονιά θα είναι έξυπνα αλλά και ζωηρά.

Η Chinatown της Θεσσαλονίκης
Συνολικά 2.200 Κινέζοι έχουν εγκατασταθεί και διαβιούν στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι ασχολούνται με το εμπόριο –κυρίως ρούχων και παπουτσιών–, με αποτέλεσμα στην οδό Αισώπου και στους γύρω δρόμους (Ταντάλου, Προμηθέως, Γιαννιτσών, Σαπφούς, Αναγνωσταρά, Μοναστηρίου κτλ.) να υπάρχουν σήμερα 170 κινέζικα καταστήματα.

Η παρουσία των Κινέζων στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του κέντρου της πόλης, δίπλα στην πλατεία Βαρδαρίου (πλατεία Δημοκρατίας) και στα δικαστήρια, την έχει αλλάξει εντελώς και την έχει νοικοκυρέψει. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η περιοχή ήταν πολύ υποβαθμισμένη, με τους οίκους ανοχής να κυριαρχούν.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης