12 Φεβρουάριος 2016, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 13:10

Ιστορική συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αβάνα

  • Ιστορική συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αβάνα
    Ο Πατριάρχης Κύριλλος μιλάει στο αεροδρόμιο της Αβάνας, λίγο μετά την άφιξή του, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Alejandro Ernesto)

Μια νέα μέρα ξημέρωσε σήμερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού μετά την προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντάται με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο στην Αβάνα της Κούβας.

Οι δύο ιεράρχες θα συναντηθούν στο διεθνές αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας, στην πρώτη στην ιστορία κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ ενός προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ενός προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054.

Στο πλαίσιο της ιστορικής συνάντησής τους, αύριο οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια κοινή δήλωση. Πηγή στην ρωσική αντιπροσωπεία επισήμανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ότι η δήλωση αυτή είναι 10 σελίδων.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι οι διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία ανέφερε ότι ο Κύριλλος θα συζητήσει επιπλέον με τον Φραγκίσκο το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την ουκρανική κρίση.

Αναφερόμενος σε αυτή τη συνάντηση πριν από λίγα 24ωρα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει «πανευτυχής» στην εφημερίδα Corriere della Sera. «Άφησα τα πράγματα να εξελιχθούν. Εγώ είπα μόνον ότι ήθελα να συναντήσω και να αγκαλιάσω και πάλι τους ορθόδοξους αδελφούς μου. Μόνον αυτό. Οι μυστικές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό ικανών επισκόπων. Από την πλευρά των ορθοδόξων ασχολήθηκε με αυτές ο Ιλαρίωνας, ο οποίος, εκτός από ικανός, είναι και καλλιτέχνης, μουσικός. Τα ετοίμασαν όλα οι επίσκοποι» δήλωσε ο Ποντίφικας.


Ο Πάπας κατά την επιβίβασή του στο αεροσκάφος που τον μεταφέρει στην Κούβα (φωτ.: EPA/ Telenews)

Ο Ρώσος Πατριάρχης βρίσκεται ήδη στην Αβάνα. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Jose Marti τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο.  «Ήρθα εδώ για μία επίσκεψη φιλίας, έπειτα από την πρόσκληση του επικεφαλής του Κράτους της Κούβας [...]. Οι λαοί της Ρωσίας και της Κούβας συνδέονται με πολλά χρόνια συνεργασίας και φιλίας» δήλωσε ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Η περιοδεία του Ρώσου πατριάρχη στην Λατινική Αμερική θα συνεχιστεί έως τις 22 Φεβρουαρίου με επισκέψεις στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, ενώ ο Πάπας θα επισκεφτεί το Μεξικό.