12 Φεβρουάριος 2016, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 10:34

Θρήνος για τα παλικάρια που χάθηκαν στο Αιγαίο – Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

  • Θρήνος για τα παλικάρια που χάθηκαν στο Αιγαίο – Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις
    Το μοιραίο ελικόπτερο (φωτ.: από το αρχείο του ε.α. αξ/κού του ΠΝ, Κώστα Κορομπίλη)

Ανείπωτος ο πόνος στις οικογένειες των δύο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, Ελευθέριου Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Πανανά που έχασαν τη ζωή τους χθες τα ξημερώματα όταν κατέπεσε το ελικόπτερο τύπου ΑΒ-212 στο οποίο επέβαιναν μαζί με τον αγνοούμενο κυβερνήτη Αναστάσιο Τουλίτση, συμμετέχοντας στην άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στις γενέτειρές τους, την Λέρο και το Ναύπλιο αντίστοιχα, οι τοπικές κοινωνίες είναι συγκλονισμένες με τον άδικο χαμό των παλικαριών και όλοι μιλούν για αξιόλογους ανθρώπους, που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Όπως δήλωσε στο pontos-news.gr, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, μέχρι το μεσημέρι αναμένεται η μεταφορά των δύο σορών στο 251 ΓΝΑ όπου θα πραγματοποιηθεί νεκροψία.

Ανάλογος είναι ο πόνος στην οικογένεια του αγνοούμενου κυβερνήτη, υποπλοιάρχου Τουλίτση, τον οποίο αναζητούν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας και άνδρες της ΕΜΑΚ. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν.

Με εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις. Έτσι οι σημερινές ορκωμοσίες των νεοσύλλεκτων θα πραγματοποιηθούν με τα όπλα υπό μάλης και δεν θα γίνουν παρελάσεις.

Την ίδια στιγμή αρμόδια επιτροπή έχει ήδη αναλάβει το έργο της διερεύνησης των ακριβών αιτίων του δυστυχήματος.

Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που χάθηκαν
Ο 37χρονος κυβερνήτης, ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης θεωρείται πολύ έμπειρος, με περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης και είναι έγγαμος. Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς ήταν 34 ετών, έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.


Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφτηκε την οικογένεια του Κ. Πανανά στο Ναύπλιο (φωτ. εκπροσώπου του ΠΝ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ο 36χρονος ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου ήταν παντρεμένος με ένα παιδί.

Το χρονικό της τραγωδίας
Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απονηωθεί απο τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Το ίχνος του χάθηκε στις 02:45 την Πέμπτη τα ξημερώματα. Ταυτοχρόνως χάθηκε η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο της πρόσκρουσης ήταν σε υψόμετρο 295 μέτρων, υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο μετέχοντας στην άσκηση. Εκεί αποκόπηκε η ουρά του ελικοπτέρου. 

Στις 04:40 εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 07:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου. 

Οι σοροί των δυο άτυχων χειριστών εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης.