12 Φεβρουάριος 2016, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 09:33

Βόμβα Τόμσεν για μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ έως το 2019

  • Βόμβα Τόμσεν για μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ έως το 2019

Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι απαιτούνται νέες μειώσεις συντάξεων και πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 7,2 έως 9 δισ. ευρώ (4% έως 5% του ΑΕΠ) έως το 2019, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν με άρθρο του στο blog του ΔΝΤ.

Ο Δανός τεχνοκράτης ισχυρίζεται μεν ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή», αλλά αναφέρει πως «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα». Τονίζει δε πως το περιθώριο να μείνουν οι συντάξεις ως έχουν και, σε αντιστάθμισμα, να γίνουν περικοπές αλλού ή να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ περιορισμένο.

Επιπλέον, συνδέει την έκταση των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό με την ελάφρυνση του χρέους και εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχθούν χαμηλότερο στόχο πλεονασμάτων.

Σημειώνει τέλος ότι δεν έχει δει ακόμα «ένα αξιόπιστο σχέδιο» επίτευξης των πλεονασμάτων, ώστε να μην επανεμφανιστούν φόβοι για έξοδο της  Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit).