12 Φεβρουάριος 2016, 08:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 08:05

Οι αγρότες πάνε Αθήνα – Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο

  • Οι αγρότες πάνε Αθήνα – Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο
    Τρακτέρ παραταγμένα κατά μήκος της λεωφόρου Μαρκοπούλου κλείνουν την είσοδο της Αττικής οδού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Και ως διά μαγείας, πολλά μπλόκα «εξαφανίστηκαν» ήδη από χθες το απόγευμα και σήμερα διεξάγεται χωρίς σοβαρά προβλήματα η κυκλοφορία στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Όχι, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει όλους τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Απλώς, πολλοί από τους... ανυπάκουους άφησαν το πόστο τους και έρχονται βόλτα με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Τώρα εάν θα καταφέρουν να τα πουν με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση θα το μάθουμε τις επόμενες ώρες, καθώς θα εξελίσσεται το συλλαλητήριο που έχουν προαναγγείλει.

Πάντως και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες – οι μεν να φτάσουν στο Σύνταγμα, οι δε να μην επιτρέψουν την επέλαση των τρακτέρ στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ως εκ τούτου, έχουν βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση μελετά ακόμα και το ενδεχόμενο να ναυλώσει λεωφορεία προκειμένου να μεταφέρονται οι αγρότες στο Σύνταγμα, για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ η άλλη πλευρά ελπίζει η συμμετοχή του αθηναϊκού λαού να είναι μεγάλη ώστε να τους δώσει κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης επισημαίνουν ότι θα μείνουν στην πλατεία και το Σάββατο, ενώ θα αποφασίσουν επιτόπου αν θα παρατείνουν την παραμονή τους.

Όπως όλα δείχνουν, το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, με δεδομένη και τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ. Συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.


Από την τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων στην πλατεία Συντάγματος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Σαΐτας)

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Δημόσιο στον πολύμορφο και δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων και αλιέων της χώρας μας για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα νέα φορολογικά μέτρα που εξουθενώνουν τους παραγωγούς και τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 17:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ άνοιξαν τα Τέμπη για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών. Ωστόσο έχει προαναγγελθεί ότι θα κλείσουν εκ νέου τις ώρες του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, παρόλο που οι αγρότες της περιοχές δεν συμμετέχουν και έχουν αποφασίσει να εξετάσουν την πρόταση του πρωθυπουργού για διάλογο.

Δυνάμεις οπισθοφυλακής λένε πως θα αφήσουν αγρότες και σε άλλα μπλόκα, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για αυτά. Πολλοί από αυτούς προαναγγέλλουν δε ότι το διήμερο Παρασκευής- Σαββάτου θα είναι πολύ «καυτό» στην πρωτεύουσα.