11 Φεβρουάριος 2016, 16:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2016, 16:39

Νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο για την πάταξη των δουλεμπόρων

  • Νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο για την πάταξη των δουλεμπόρων
    Σύμφωνα με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου θα πλεύσουν στο Αιγαίο (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Το ΝΑΤΟ στέλνει πολεμικά πλοία στο Αιγαίο για να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη.

Αυτό αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Υπάρχει ένα εγκληματικό συνδικάτο που εκμεταλλεύεται αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους και αυτή είναι μια οργανωμένη επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων. Το να στραφούμε εναντίον αυτού του συνδικάτου είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο κύριος στόχος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, εξηγώντας το πολιτικό περίγραμμα της ΝΑΤΟϊκής απόφασης.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες της πρώτης αυτού του είδους ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα.

Η ιδέα πάντως συνίσταται στη συνεργασία πολεμικών πλοίων με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και τις δυνάμεις της Frontex, σύμφωνα με το Reuters. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν επίσης σε αποστολές πάνω από το Αιγαίο για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Πέντε πολεμικά πλοία της ναυτικής δύναμης Standing Maritime Group 2 (SNMG 2) του ΝΑΤΟ που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου θα πλεύσουν σύντομα προς το Αιγαίο, σύμφωνα με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Αν χρειαστεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στην αποστολή του ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στην επιχείρηση. Η Δανία επίσης αναμένεται να συνδράμει με ένα πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.