13 Φεβρουάριος 2016, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 15:08

Μπακαλαόπιτα κεφαλονίτικη

  • Μπακαλαόπιτα κεφαλονίτικη

Ο παστός μπακαλιάρος δεν τρώγεται μόνο με σκορδαλιά ή πλακί. Μπορεί να γίνει μια υπέροχη πίτα, και τον τρόπο σάς παρουσιάζει το pontos-news.gr.

ΥΛΙΚΑ
  • ½ κιλό παστό μπακαλιάρο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. μαντζουράνα ψιλοκομμένη
  • ½ φλ. ρύζι γλασέ
  • 1½ φλ. νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο

  • 3-4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. κρασί
  • 2-3 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βγάζουμε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον κόβουμε σε κομμάτια, τα οποία βάζουμε σε νερό για 12-14 ώρες, ώστε να ξαλμυριστούν (πρέπει να αλλάξουμε το νερό 3-4 φορές).
  2. Όταν ξαλμυριστεί τον στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα κόκαλα και τον ξεψαχνίζουμε.
  3. Σιγοβράζουμε το ρύζι ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύουμε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και ½ φλ. νερό.

Για το φύλλο

  1. Βάζουμε σε μια λεκάνη 3 φλ. αλεύρι κι ανοίγουμε στο κέντρο έναν λάκκο.
  2. Ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, και ζυμώνουμε πολύ καλά, ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 30΄.
  3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.
  4. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα, και να περισσεύει.
  5. Απλώνουμε μέσα τη γέμιση, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες.
  6. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180° για περίπου 60΄ ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Πηγή: topoikaitropoi.gr.