11 Φεβρουάριος 2016, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2016, 08:13

«Ραβασάκια» σε 800.000 ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας

  • Χαμός στους δρόμους της Αθήνας από την απεργία των ΜΜΜ

H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να στείλει ειδοποιητήρια (με e-mail μέσω των εφαρμογών του συστήματος ΤΑΧΙSnet) σε 800.000 κατόχους ΙΧ που δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να προσέλθουν στα υποκαταστήματα των τραπεζών ή των ΕΛΤΑ για να καταβάλουν εις διπλούν τα οφειλόμενα ποσά.

Η προθεσμία που θα δοθεί στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων για την εφάπαξ εξόφληση των τελών και των προστίμων θα είναι ένας μήνας.

Αν ο μήνας αυτός παρέλθει θα θεωρούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και οι αρμόδιες ΔΟΥ θα μπορούν να τα διεκδικήσουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή με κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων! Το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει κάθε κάτοχος οχήματος που δεν εξόφλησε έγκαιρα τα τέλη κυκλοφορίας είναι, τελικά, διπλάσιο των οφειλομένων τελών. Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

  • Οι κάτοχοι των οχημάτων θα κληθούν με ειδοποιητήρια, που θα τους κοινοποιηθούν στα e-mail τους μέσω των εφαρμογών του συστήματος ΤΑΧΙSnet, να εξοφλήσουν εφάπαξ τα συνολικά ποσά τελών και προστίμων μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.
  • Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία η προθεσμία αυτή θα παρέλθει και δεν θα πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό τελών και προστίμου το συνολικό αυτό ποσό θα καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος και θα επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Από τη στιγμή αυτή, το Δημόσιο μέσω της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. θα μπορεί να διεκδικήσει το οφειλόμενο ποσό με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή με κατασχέσεις σε καταθέσεις και εισοδήματα του οφειλέτη (μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.λπ.)
  • Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας και του αντίστοιχου προστίμου, από τη στιγμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο, θα μπορεί να ρυθμιστεί για να εξοφληθεί τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Πάντως, για όσο διάστημα παραμένουν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας για ένα όχημα ο κάτοχός του δεν μπορεί να το μεταβιβάσει είτε με πώληση είτε με δωρεά είτε με γονική παροχή.