10 Φεβρουάριος 2016, 20:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2016, 20:46

ΕΚΤΕΠΝ: Στη Βόρεια Ελλάδα η μεγαλύτερη κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών

  • ΕΚΤΕΠΝ: Στη Βόρεια Ελλάδα η μεγαλύτερη κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών

Στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση, στην Ελλάδα, συνθετικών ναρκωτικών τα οποία πωλούνται όχι μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και ελεύθερα σε καπνοπωλεία και ψιλικατζίδικα!

Η επισήμανση έγινε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Νέες Ναρκωτικές Ουσίες: Η Εμπειρία από την Ελληνική Πραγματικότητα», που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δίκτυο Φορέων Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων του δήμου.

«Οι περισσότερες συνθετικές ουσίες έχουν εντοπισθεί και κατασχεθεί στη Θεσσαλονίκη, αφού το 2015 βρέθηκαν σε τέσσερα καταστήματα στην πόλη και σε ένα στη Δράμα» τόνισε η υπεύθυνη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Ιωάννα Σιάμου.

«Πρόκειται μάλιστα για ένα φαινόμενο που δεν εμφανίζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα» συμπλήρωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως πύλη εισόδου των συνθετικών ουσιών από την Ευρώπη, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη η επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος αποκατάστασης εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η ψυχίατρος Κάκια Νικολάου. Πρόσθεσε δε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων ουσιών γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρόκειται κυρίως για συνθετικά κανναβινοειδή που πωλούνται ελεύθερα σε ψιλικατζίδικα, είναι δηλαδή χημικές ουσίες με τις οποίες ψεκάζουν διάφορα χόρτα που μοιάζουν, αλλά δεν είναι κάνναβη» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως διευκρίνισε, οι νέες συνθετικές ουσίες διατηρούν τις ίδιες ψυχοδραστικές ιδιότητες και προέρχονται από φθηνή παραγωγή, καθώς μπορούν να φτιαχτούν χωρίς ιδιαίτερη τεχνογνωσία, με προσβάσιμες πρώτες ύλες.

Η παραγγελία των ουσιών αυτών μπορεί να γίνει εύκολα από εκατοντάδες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, κάτι που ενέχει κινδύνους, αφού, σύμφωνα με την Κ. Νικολάου, «κανείς δεν ξέρει τι περιέχουν μέσα».