10 Φεβρουάριος 2016, 19:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2016, 18:13

Περικοπές συντάξεων προτείνει ο Στουρνάρας

  • Περικοπές συντάξεων προτείνει ο Στουρνάρας
    Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πιστός στη σκληρή μνημονιακή γραμμή εμφανίστηκε στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Κάνοντας αρχηγική εμφάνιση και αφού χτύπησε καμπανάκι για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τάχθηκε υπέρ των περικοπών στις συντάξεις.

«Κανείς δεν θέλει να μειωθούν συντάξεις, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο του μικρότερου κόστους για το σύνολο της κοινωνίας», τόνισε.

Μιλώντας για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε αρχικά πως «από τις χώρες του ΟΟΣΑ είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις». Συνέχισε λέγοντας πως «υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενεών. Υπάρχει ακόμα μεγάλη δαπάνη συντάξεων, που σημαίνει μικρότερες παροχές προς ανέργους και επιμόρφωση».

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν εύλογες προοπτικές επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο προϋποθέσεις: η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης και η έκλειψη του κινδύνου καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τέλος, αναφορικά με το προσφυγικό υποστήριξε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Κάτι που αν συμβεί, όπως είπε, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.