10 Φεβρουάριος 2016, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2016, 17:00

Ψηφιακή εφαρμογή για τα ηφαίστεια σε έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

  • Ψηφιακή εφαρμογή για τα ηφαίστεια σε έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα» εντάσσει, από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην έκθεση «Το δάσος κάτω από το δρόμο», που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό «παιχνίδι», γεμάτο ερωτήσεις και απαντήσεις, που δίνει σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να μάθουν, με ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο, σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χώρα μας.

Επίσης, το ρόλο της δραστηριότητας αυτής στη διαμόρφωση του ελληνικού χώρου μέσα από τα μεγάλα ενεργά ηφαίστεια του ελληνικού αρχιπελάγους.

Η εφαρμογή, στο πλαίσιο της επιστημονικής ενημέρωσης των επισκεπτών, πλαισιώνεται από εφαρμογές βίντεο με αναφορές στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τις γεωλογικές διαδικασίες που το δημιούργησαν.


Απολίθωμα φύλλου στη Λέσβο

Ακόμα, παρουσιάζεται ένα μεγάλο πλήθος ηφαιστειακών γεωμνημείων του Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα των ηφαιστείων συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, μετατοπισμένη προς τα νότια, στα νησιά του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου (Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Πόρος, Μέθανα, Σουσάκι Κορινθίας), δημιουργώντας εντυπωσιακές γεωμορφές και κάνοντας τη χώρα μας ένα ζωντανό «γεωλογικό εργαστήρι», χαρίζοντάς μας μεγάλο αριθμό φυσικών πόρων, όπως εκτεταμένα γεωθερμικά πεδία και θερμές πηγές, ορυκτά και μεταλλεύματα.


Νίσυρος, ηφαίστειο