10 Φεβρουάριος 2016, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2016, 13:50

Αλλαγές στο Ασφαλιστικό υπόσχεται ο Τσίπρας στους αγρότες

  • Αλλαγές στο Ασφαλιστικό υπόσχεται ο Τσίπρας στους αγρότες
    Στιγμιότυπο από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Περιθώρια για αλλαγές και βελτιώσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες υπάρχουν και η κυβέρνηση προτίθεται να τα εξαντλήσει, αρκεί να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος. Τουλάχιστον αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο ίδιος σήμερα το πρωί.

Μάλιστα για να δείξει ότι δεν μιλάει γενικά, επισήμανε ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις στις εισφορές, τη μεταβατικότητα των διατάξεων αλλά και σε γενικότερα θέματα που αφορούν στην προστασία του εισοδήματός τους, ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι υπουργοί αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή διάλογο. Αρκεί να έρθουν σε διάλογο, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, είπε πως μοιράζει το βάρος των ασθενέστερων στα ψηλά και μεσαία εισοδήματα.

Παραδέχθηκε όμως ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Αγρότες και συστημικά ΜΜΕ
Παράλληλα, κάλεσε τους αγρότες να αναλογιστούν και να συγκρίνουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και να σκεφτούν την στάση κάποιων μέσων ενημέρωσης. «Γιατί άραγε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σήμερα τους αποθεώνουν, όταν μόλις λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν. Δεν τους αγάπησαν ξαφνικά. Συνδέονται με σκοπιμότητες, με την αγωνία τους να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια επιχειρήσεων, να μην συνεχιστεί ο έλεγχος με μεγαλοκαταθέτες σε λίστες του εξωτερικού».

Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και η αξιολόγηση
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα είναι έτοιμα έως την ερχόμενη εβδομάδα. «Η Ελλάδα έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι "αλά καρτ"», ανέφερε.


Οι θεσμοί και οι απαιτήσεις τους, πονοκέφαλος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση». Τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών, πρόσθεσε. «Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

Η πορεία του Ασφαλιστικού
Η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι' αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,.

Αλ. Τσίπρας: «Αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, «προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» και είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.