12 Φεβρουάριος 2016, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2016, 10:24

Θεσσαλονίκη: Τα κουδούνια επιστρέφουν στην πόλη!

  • Θεσσαλονίκη: Τα κουδούνια επιστρέφουν στην πόλη!
    (Φωτ. Αρχείου)
  • Θεσσαλονίκη: Τα κουδούνια επιστρέφουν στην πόλη!

Τα... κουδούνια επιστρέφουν και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, έτοιμα να ξεσηκώσουν τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης σε μια μεγάλη γιορτή.

Αύριο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, αρχίζουν οι εκδηλώσεις για το 3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, με τίτλο «Οι δρόμοι του κουδουνιού».

Θα κορυφωθούν την επόμενη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, με τη μεγάλη πομπή κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


(Από την έκθεση «Νέες Κωδωνοφορίες» που θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί)

Κουδουνοφόροι από διάφορες περιοχές, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο, θα επιχειρήσουν να δώσουν παραδοσιακό χρώμα σε κεντρικούς δρόμους και να παρασύρουν τους ενδιαφερόμενους σ' ένα ξέφρενο γλέντι. Η ξεχωριστή αυτή παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. από τον Λευκό Πύργο, και μέσω της παραλιακής οδού θα καταλήξει στην Πλατεία Αριστοτέλους – εκεί όπου μέχρι τις 5:00 μ.μ. οι κουδουνοφόροι χωρισμένοι σε ομάδες θα μοιράζουν απλόχερα το κέφι και τη ζωντάνια τους.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, θέατρο σκιών και συναυλίες.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η σύνδεση της ελληνικής παράδοσης στα δρώμενα της κωδωνοφορίας με τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για σύγχρονους καλλιτέχνες, ώστε να προσεγγίσουν με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα.


(Από την έκθεση «Νέες Κωδωνοφορίες» που θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί)

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Γενί Τζαμί
Σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται η θεματική έκθεση φωτογραφίας «Νέες Κωδωνοφορίες». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 2310857978).


(Από την έκθεση «Νέες Κωδωνοφορίες» που θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί)

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες Γιώργος Γκιζάρης, Εύη Δαλλίδου, Δήμος Έππας, Άννα Καλίδου, Ιωάννα Καραγιαννίδου, Θεανώ Καραολανίδου, Βασίλης Μαντάς, Τριάδα Μαραγκόζη, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Κάλλη Μπέλλου, Σταύρος Ξηρός, Μάιρα Παλτίδου, Παύλος Παπαδόπουλος, Νίκος Πρίπορας, Θανάσης Ράπτης, Άγγελος Σοφιανίδης, Ιορντάνκα Τένοβα και Χρήστος Χίτσιος.

  • Διάρκεια έκθεσης, έως τις 12 Μαρτίου 2016.
  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-18:00, Σάββατο 11:00-15:00.