9 Φεβρουάριος 2016, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2016, 14:10

Ξεκινά το Κίνημα Βαρουφάκη

  • Ξεκινά το Κίνημα Βαρουφάκη
    (Φωτ.: EPA/ Bernd Von Jutrczenka)

Ένα αριστερό πανευρωπαϊκό κόμμα που φιλοδοξεί να τερματίσει τον «κατακερματισμό» της Ευρώπης και να ανακαλύψει έναν τρίτο δρόμο, παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον Κροάτη φιλόσοφο και συγγραφέα Σρέτσκο Χορβάτ.

Ο πολιτικός σχηματισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών ονομάζεται «Κίνημα 2025 για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη» ή DiEM 2025.

Ως μια απαραίτητη ουτοπία στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης αλλά και ως τον μόνο λόγο που τον κάνει να ξυπνά με ενέργεια το πρωί, περιέγραψε το Κίνημα ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στην Bolksbühne (Λαϊκή Σκηνή) του Βερολίνου.

Ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος απόψε θα παρουσιάσει επίσημα το Κίνημά του, ομολόγησε ότι η προσπάθεια ενδέχεται να αποτύχει, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με πολλά κινήματα, τόνισε, ωστόσο, «πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης», αποτρέποντας τη διάλυσή της.

Διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον “Δήμο” στην Δημοκρατία».