9 Φεβρουάριος 2016, 16:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2016, 14:58

Η «Τραπεζούντα» του Θοδωρή Δεύτου παρουσιάστηκε στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)

  • Η «Τραπεζούντα» του Θοδωρή Δεύτου παρουσιάστηκε στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
  • Η «Τραπεζούντα» του Θοδωρή Δεύτου παρουσιάστηκε στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)

Αφορμή για νέο αντάμωμα στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» έδωσε την περασμένη Παρασκευή η παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής.

Τις εισηγήσεις περί το μυθιστόρημα που ζωντανεύει τον Πόντο και τις ιστορίες των ανθρώπων του, ακολούθησαν χοροί της Τραπεζούντας από το παιδικό και το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου.

Η πρόεδρος του «Φάρου» Σοφία Σαββίδου τόνισε στο καλωσόρισμά της ότι «παρά τις δυσκολίες [...], ο σύλλογος προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να συνεχίζει το σημαντικό και αξιόλογο έργο του. Στη σημερινή εποχή με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, την εποχή με τις συνεχείς προκλήσεις, εμείς είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε. Κάθε μέρα να αναλογιζόμαστε και το χρέος που μας βαραίνει, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε τις ρίζες μας γερές».

Η Σ. Σαββίδου παρουσίασε τον συγγραφέα Θ. Δεύτο ως «συστηματικό μελετητή της Ιστορίας» πριν τη σκυτάλη πάρουν ο συγγραφέας και ποιητής της ποντιακής διαλέκτου Κυριάκος Σαχανίδης και η φιλόλογος Φωτεινή Μουρδουκούτα που μίλησαν για το έργο.

Ο Θ. Δεύτος είπε μεταξύ άλλων ότι η Τραπεζούντα είναι το πέμπτο του βιβλίο και πραγματεύεται το ποντιακό ζήτημα με στόχο να μάθουν οι Πανέλληνες σωστά την ιστορία έστω και μέσα από ένα μυθιστόρημα.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης.

Εκδηλωσεις