9 Φεβρουάριος 2016, 08:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2016, 08:05

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Προσδοκά να κλείσει η αξιολόγηση τέλη Φεβρουαρίου

  • Τα έντεκα αντίμετρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς

Σε μια δραματική διαπίστωση προχώρησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με την έκβαση της αξιολόγησης από τους θεσμούς. Ο υπουργός δεν έκρυψε την αγωνία του να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, αλλιώς «καήκαμε αν πάει Μάιο-Ιούνιο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αν και έκανε λόγο για «αγκάθια» –δεν διευκρίνισε ποια– εκτίμησε ότι περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα θα έλθουν σε συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση και ακολούθως να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

«Οι θεσμοί συμφωνούν με την αρχιτεκτονική των πραγμάτων που προτείνουμε. Δέχονται τις προθέσεις μας, αλλά λένε ότι πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό τρόπο για το πώς θα φθάσουμε στους στόχους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα όμως οι δανειστές φρόντισαν να αποστείλουν τελεσίγραφο στην Αθήνα. «Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις», διαμηνύουν κοινοτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Όπως επισημαίνουν «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχέση με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.

Σημειώνουν δε εμμέσως ότι στο ασφαλιστικό η Ελλάδα φαίνεται να μην μπορεί να παραδώσει μέτρα που θα προβλέπουν περικοπές.