8 Φεβρουάριος 2016, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2016, 14:42

Την Παρασκευή ερχόμαστε στην Αθήνα με τα τρακτέρ (βίντεο)

 • Την Παρασκευή ερχόμαστε στην Αθήνα με τα τρακτέρ (βίντεο)
  Αγρότες οδηγούν τρακτέρ με μαύρες σημαίες κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους στην Αργολίδα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μπουγιώτης Ευάγγελος)

Μαύρες σημαίες, που εναλλάσσονται με ελληνικές, ανεμίζουν στα πολύχρωμα τρακτέρ των αγροτών τα οποία για την ώρα βρίσκονται παραταγμένα στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά την Παρασκευή αναμένονται να κάνουν... επίσκεψη στην κυβέρνηση, στο κέντρο της Αθήνας.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση διαμηνύει στους αγρότες ότι παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση για διάλογο ενόψει της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου για τα αγροτικά θέματα, την Τρίτη στις 15:00, οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους. Μάλιστα προαναγγέλλουν νέα μπλόκα και κλείσιμο δρόμων για περισσότερες ώρες.

Μια πρώτη κορύφωση της κόντρας αγροτών-κυβέρνησης θα δούμε να εκτυλίσσεται την Παρασκευή, καθώς όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι των αγροτών από 68 μπλόκα, θα κάνουν... απόβαση στην πρωτεύουσα.

Τι γίνεται στα μπλόκα
Εννέα είναι τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή Δημήτρη Μόσχο. Συγκεκριμένα:

 • στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης με τα Σκόπια, αποκλεισμός 10.00-23.00 και 14.00-19.00,
 • στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13.00-15.00,
 • στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου (14.00-16.00 και 18.30-20.00),
 • στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.00-18.30,
 • σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη,
 • στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης, 12.00-14.00,

 • στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά 10.00-22.00,
 • στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ,
 • στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός, από τις 12.00, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του μπλόκου Διαμάντω Κρητικού.

Ανοιχτά για λίγο τα Τέμπη
Τα Τέμπη θα είναι κλειστά μέχρι τις 15:00, στη συνέχεια θα ανοίξουν, ενώ η κοιλάδα θα ξανακλείσει στις 21:00 για ένα 24ωρο. Η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Κλειστό παρέμεινε για έβδομη μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει πλέον τα 30 χλμ. Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να ξεπερνά τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά. Στο μεταξύ, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, άνοιξε το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε έληξε ο 24ωρος αποκλεισμός, αλλά έκλεισε και πάλι στις 15:00. Υπό κατάληψη είναι η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.


Αγρότες έχουν αποκλείσει το δρόμο που συνδέει τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χάσιαλης)

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα: στα τελωνεία των Ευζώνων και στην Δοϊράνη, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ. Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παραταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα Δευτέρα, τόνισε ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έβδομη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ. Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μίας ώρας το απόγευμα από τις 16:00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ. Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά τα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο γίνεται αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας κλείνουν 17:30-20:30.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανιών, στα Πράσινα Φανάρια και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (12:00-16:00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ. Στο νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, με περίπου 600 συνολικά τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι.

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι αγρότες της Πελοποννήσου, με κλείσιμο και της παλαιάς εθνικής οδού και στους Μύλους της Λέρνης, στην Αργολίδα και στο Καλαμάκι Κορινθίας, ενώ έκλεισαν και τη γέφυρα του Ευρώτα.