8 Φεβρουάριος 2016, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2018, 08:01

35 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 με τους 21 νεκρούς (βίντεο)

  • 35 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 με τους 21 νεκρούς (βίντεο)

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια συνέβη η χειρότερη τραγωδία στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Ήταν 8 Φεβρουαρίου, μετά τον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όταν στην προσπάθειά τους να φύγουν νωρίτερα, 21 φίλαθλοι που βρίσκονταν στη Θύρα 7 συνεθλίβησαν βρίσκοντας τις σιδερένιες πόρτες κλειστές.

Κάποιοι από τους πολλούς φιλάθλους κατάφεραν να βγουν σώοι όταν οι αστυνομικοί ξήλωσαν ένα από τα τουρνικέ και τους απεγκλώβισαν.

Στον εξωτερικό χώρο του Καραϊσκάκη επικρατούσε πανικός για ώρες. Η κρατική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμά της για να απευθύνει έκκληση για γιατρούς και αιμοδότες, ενώ τα ασθενοφόρα έρχονταν και φεύγαν το ένα μετά το άλλο. Οικογένειες και φίλοι ανθρώπων που είχαν πάει στο γήπεδο έσπευδαν στο σημείο για να μάθουν νέα για τους δικούς τους. Στην αρχή πανικός, αλαλούμ, και μετά ο θρήνος για την απώλεια 21 ανθρώπων. Ανάμεσά τους δύο παιδιά.


Από το φετινό μνημόσυνο για τα θύματα, που έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου

Κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου οι σημαίες του Ολυμπιακού κυματίζουν μεσίστιες στο Καραϊσκάκη και τελείται επιμνημόσυνη δέηση έξω από τη Θύρα 7, ενώ γίνεται προσκλητήριο νεκρών με τα ονόματα των αδικοχαμένων παιδιών και τους παρευρισκομένους να φωνάζουν 20 φορές «παρών» και μία «παρούσα»...


Αφιέρωμα στην τραγωδία και έρευνα της εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου»