8 Φεβρουάριος 2016, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2016, 10:31

Αλτσχάιμερ μετά από τραύμα στο κεφάλι;

  • Αλτσχάιμερ μετά από τραύμα στο κεφάλι;

Η εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ δεν είναι μόνο ζήτημα προχωρημένης ηλικίας, αλλά μπορεί να συμβεί (για άγνωστο λόγο) ακόμη και μετά από ένα σχετικά σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Άνθρωποι που έχουν τραυματισθεί στο κεφάλι (π.χ. σε τροχαίο), μπορεί χωρίς να το γνωρίζουν να έχουν αποκτήσει πρωτεϊνικές «πλάκες» παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και μάλιστα στις ίδιες περίπου περιοχές, όπου κάνει τη ζημιά η νευροεκφυλιστική νόσος.

Από μελέτη εγκεφάλων ανθρώπων που είχαν Αλτσχάιμερ και άλλων που είχαν υποστεί μέτριο έως σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι προέκυψε ότι και οι δύο κατηγορίες είχαν εμφανίσει «πλάκες» πρωτεΐνης αμυλοειδούς στο κέντρο του εγκεφάλου και στην παρεγκεφαλίτιδα αν και οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερες «πλάκες».

Όσο μεγαλύτερη ζημιά είχε κάνει το παλιό τραύμα στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, τόσο πιο εκτεταμένες ήταν οι «πλάκες» μετά από χρόνια.

Τα νοητικά/γνωστικά τεστ έδειξαν ότι τα άτομα με παλιό τραύμα στο κεφάλι, έχουν χειρότερες επιδόσεις (στην ταχύτητα σκέψης, στην προσοχή, στη συγκέντρωση κ.ά.), σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν ποτέ τέτοιο τραύμα. Αυτό δείχνει ότι παρά την ανάκαμψή τους μετά τον τραυματισμό, ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί πλέον το ίδιο καλά όπως πριν αλλά εμφανίζει σημάδια άνοιας.

Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί αν τα τραύματα στο κεφάλι ανοίγουν όντως το δρόμο στην άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Ντέιβιντ Σαρπ του Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology.