8 Φεβρουάριος 2016, 08:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2016, 07:44

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

  • Αγροτικά μπλόκα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν σήμερα
    Oι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση έχει ανοικτά τόσα πολλά μέτωπα, τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός. Το ερώτημα που πλανάται είναι εάν θα αντέξει τις πιέσεις ή ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να ρίξει την τελευταία... ζαριά του, που δεν είναι άλλη από την προσφυγή στο λαό.

Για την ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη (Γ. Δραγασάκης, Ο. Γεροβασίλη, Π. Κουρουμπλής), με δηλώσεις τους, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εκλογές, ούτε και λόγος να γίνουν καθώς η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή, ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και δεν ψάχνει τρόπο για να κάνει ηρωική έξοδο.

Τα τύμπανα του... πολέμου πάντως ηχούν γύρω της και ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει σε ομηρία, σε μια μάχη φθοράς χωρίς τέλος. 

Από τη μια έχει να αντιμετωπίσει το μέτωπο των αγροτών, που όχι μόνο δεν κάνουν πίσω για να προσέλθουν στο διάλογο, αλλά αντίθετα μαρσάρουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και απειλούν από την Παρασκευή να στήσουν μπλόκο μέσα στην Αθήνα και έξω από τη Βουλή. Από την άλλη, τα όσα συμβαίνουν στο προσφυγικό, με τις μεγάλες αντιδράσεις και το σκηνικό βίας για το hot spot στην Κω, αλλά και το μεγάλο μέτωπο που αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το οποίο έχει βαλτώσει την αξιολόγηση, δεν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στο Μαξίμου. 

Το Plan B της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό φέρνει πλαφόν (άρα και μειώσεις) στις κύριες συντάξεις και... σφαγές στις επικουρικές αλλά και στο εφάπαξ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που μυρίζει μπαρούτι και έχει φέρει βουλευτές και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο όσων αντιδρούν, τα σενάρια για εκλογές ξαναφούντωσαν με άπαντες να τις απεύχονται αλλά να το συζητούν με... διαψεύσεις. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι εξελίξεις θα υπάρξουν εάν το αδιέξοδο παραμείνει και οι πιστωτές επιμείνουν στις σκληρές θέσεις τους σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.