7 Φεβρουάριος 2016, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2016, 22:59

Απεβίωσε ο Σμυρνιός Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος

  • Απεβίωσε ο Σμυρνιός Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος
    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (αριστερά) χαιρετά τον Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μία μεγάλη μορφή της πνευματικής αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου απεβίωσε σήμερα. Ο λόγος για τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο  Δεσποτόπουλο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών, μια ημέρα πριν από τα γενέθλια του (8 Φεβρουαρίου). Γεννημένος στη Σμύρνη το 1913, ξεριζώθηκε λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές αλλά και πανεπιστημιακές του σπουδές στη Νομική, στις οποίες αρίστευσε.

Εκτός από κορυφαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος (εξέδωσε πάνω από 30 βιβλία) και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984, ο Δεσποτόπουλος είχε αντιστασιακή δράση, ενώ διετέλεσε επίσης υπουργός Παιδείας (στις κυβερνήσεις Γρίβα και Ζολώτα) και υπήρξε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (το 1990).

Ήταν βαθύς γνώστης όχι μόνο της Φιλοσοφίας την οποία δίδασκε, αλλά και της Ιστορίας. Ξεχώριζε για τον ήπιο τρόπο που εκφραζόταν όπως επίσης και για την ευγένεια του. Συχνά πυκνά έπαιρνε θέση στο δημόσιο διάλογο για πολλά ζητήματα. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, στις 13:00 από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.