7 Φεβρουάριος 2016, 18:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2016, 17:55

Το ΣτΕ επιδίκασε 300.000 ευρώ στον Κύπριο φοιτητή για την υπόθεση «ζαρντινιέρα»

  • Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά των Αlpha, Star και Έψιλον για τις τηλεοπτικές άδειες

To Α΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που είχε επιδικάσει το πόσο των 300.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους στον 24χρόνο, τότε, Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, για τη γνωστή υπόθεση «ζαρντινιέρα». Σύμφωνα με την απόφαση, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει το ποσό αυτό στον Κύπριο φοιτητή από την Πάφο.

Το ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 331/2016 απόφασή του, επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε αποδώσει την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών (με πολιτική περιβολή και ενστόλων), αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη. Επίσης, έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κ.λπ.) που υπέστη ο Α. Δημητρίου.

Το περιστατικό εξελίχθηκε μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006, με την ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδει τον τραυματισμό του φοιτητή σε μία… ζαρντινιέρα. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν χτύπησαν τον νεαρό, αλλά ότι εκείνος χτύπησε, καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα.