7 Φεβρουάριος 2016, 16:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2016, 16:48

Στην Αθήνα οι αγρότες από την Παρασκευή

  • Στην Αθήνα οι αγρότες από την Παρασκευή
    Αγρότες έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο Άργος, με τελικό προορισμό τους Μύλους Αργολίδας, ενώ μοίρασαν στους διερχόμενους πορτοκάλια και ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις τους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαγγέλης Μπουγιώτης)

«Απόβαση» στην Αθήνα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σημερινή πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια της Θεσσαλίας. Οι αγρότες, εκπροσωπώντας 68 μπλόκα από διάφορα μέρη της Ελλάδα, αποφάσισαν να μεταβούν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα και να «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Παράλληλα, έκαναν γνωστό ότι θα προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με αύξηση των ωρών αποκλεισμού των δρόμων. Η πανελλαδική συνάντηση έλαβε, επίσης, την απόφαση να μην συμμετάσχουν στη συνάντηση της Τρίτης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Μετά το πέρας της συνάντησης παρουσίασαν κοινό πλαίσιο αιτημάτων, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  1. Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ’ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα έκανε πίσω το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι ατομικό, οικογενειακά προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.
  2. Απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.
  3. Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  4. Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.
  5. Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Στο μεταξύ, κλείνουν εκ νέου τα Τέμπη από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής και για ένα 24ωρο, σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου. Η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Παράλληλα, από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 8:30 το βράδυ κλείνει και η επαρχιακή οδός Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Γερακαρίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας.