7 Φεβρουάριος 2016, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2016, 15:32

Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδιές μας

  • Βαρθολομαίος: Η Σμύρνη ουδέποτε έπαυσε να ζει στις καρδιές μας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ευχή η πόλη της Σμύρνης και η γη της Ιωνίας «να παραμείνουν τόποι ειρήνης και ενότητας των ανθρώπων, τόποι αποδοχής των μειονοτήτων, τόποι καλλιέργειας του πνεύματος, της προόδου και πολιτισμού, όπως ήταν πάντοτε στη μακραίωνη ιστορία τους» εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του από το βήμα του πανηγυρίζοντα ναού του Αγίου Βουκόλου.

Χθες, τελέσθηκε –για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά– λαμπρή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Νεαπόλεως Βαρνάβα και Δράμας Παύλου στο μοναδικό ορθόδοξο ναό που έμεινε αλώβητος από την καταστροφή της Σμύρνης, από τους δεκαέξι ορθοδόξους ναούς που υπήρχαν στην πρωτεύουσα της Ιωνίας πριν από το 1922.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Έλληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί και Γεωργιανοί) της Σμύρνης πανηγύρισαν τη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου. Είναι σημαντικό ότι η Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι η πρώτη μετά την απόφαση των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών να συγκληθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας. Επίσης, η Μονή Βατοπαιδίου δώρισε στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας «Παναγία η Παραμυθία. Την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ οι πιστοί την έραιναν με άνθη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε ότι ήλθαμε στη Σμύρνη για να τιμήσουμε «το στολίδι αυτό της Ιωνίας, για να θυμηθούμε τους προγόνους μας, οι οποίοι για αιώνες έζησαν εδώ ειρηνικώς». Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η παλαιά Σμύρνη δεν έχει καεί. Δεν έχει πάψει να υπάρχει στις καρδιές μας».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Εκ μέρους των διπλωματικών αρχών παρόντες ήταν ο Κυριάκος Λουκάκης, πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, ο Θεόδωρος Τσακίρης Γενικός Πρόξενος στη Σμύρνη, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η δήμαρχος του Κονάκ, ο Παύλος Βογιατζής, πρώην βουλευτής Λέσβου και Άρχων του Πατριαρχείου, κλιμάκιο του ελληνικού στρατού που υπηρετεί στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, η πρόεδρος της ορθοδόξου κοινότητας Σμύρνης Θεοδώρα Χατζούδη, εκπρόσωποι και μέλη μικρασιατικών σωματείων από την Ελλάδα, καθώς και πολυπληθές εκκλησίασμα από την ελληνική κοινότητα της Σμύρνης και όμιλοι προσκυνητών από την Ελλάδα.