7 Φεβρουάριος 2016, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2016, 12:26

Διεθνείς αντιδράσεις για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Β. Κορέα

  • Το Τόκιο καταγγέλλει εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
    (Φωτ. αρχείου)

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς –την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Γη– στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ενέργεια, κάνοντας λόγο για παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ΣΑ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη. Η συνεδρίαση (κεκλεισμένων των θυρών) ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη-μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου. Μια ενέργεια που έρχεται να καταγραφεί σε ένα χρονικό σημείου όπου η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να καταλήξει σε κοινή απόφαση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.