5 Φεβρουάριος 2016, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2016, 13:19

Γιορτή των Γραμμάτων από το Σωματείο και το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» (φωτο, βίντεο)

Τη Γιορτή των Γραμμάτων διοργάνωσε στην Πτολεμαΐδα, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, το Σωματείο και το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά». Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην όμορφη πόλη της δυτικής Μακεδονίας από το Σωματείο, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Σουρμενιτών και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και του Δήμου Εορδαίας.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν και την υποδοχή στην πόλη
του Σταυρού του Μανουήλ Γ΄
του Μεγαλοκομνηνού.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια από τη βυζαντινή χορωδία «Ιεροψαλτών Εορδαίας», και συνεχίστηκε με χαιρετισμούς επισήμων.


(Φωτ.: e-ptolemeos.gr)

Πρώτος πήρε το λόγο ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, ο οποίος εξήρε το έργο των Τριών Ιεραρχών και ευχήθηκε ο βίος και οι διδαχές τους να φωτίσουν τους κυβερνώντες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργο Τανιμανίδη για την έλευση του Τιμίου Σταυρού στην Πτολεμαΐδα –ένα από τα ιερότερα κειμήλια του ποντιακού ελληνισμού το οποίο φυλάσσεται στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο–, καθώς και για τη βράβευση των μαθητών δημοτικών σχολείων της πόλης.

Τιμητική πλακέτα στο σωματείο «Παναγία Σουμελά» επέδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών, Νικόλαος Κούσης.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που μας αγκάλιασε ο κόσμος τις Εορδαίας, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πως ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα υφιστάμενα προβλήματα», ανέφερε ο Γιώργος Τανιμανίδης.


(Φωτ.: e-ptolemeos.gr)

Στη συνέχεια, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» τίμησε τον παλαίμαχο δάσκαλο Ευθύμιο Σαββουλίδη για την πολυετή προσφορά του στην παιδεία, ενώ ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση έδωσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από τις μαθήτριες Περσεφόνη Ιμσιρίδου και Μαρία Κατσάλη.

Την ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες στην εκδήλωση έκανε ο δάσκαλος και επιμελητής της «Ποντιακής Εστίας» Ευστάθιος Ταξίδης, ο οποίος είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Παραδοσιακοί χοροί και Μωμόγεροι
Στη συνέχεια της εκδήλωσης το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών παρουσίασε ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς και απέδωσε τμήμα του δρώμενου των Μωμόγερων. Τιμητική διάκριση προς το σωματείο των Κομνηνών, για την προσφορά του στη διατήρηση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, απένειμε ο Γ. Τανιμανίδης.


(Φωτ.: kozan.gr)

Ακολούθησε η απονομή επαίνων στους αριστεύσαντες μαθητές. Δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις, καθώς και πέντε αναμνηστικά βιβλία σε κάθε μαθητή και μαθήτρια από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ31
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
11:30
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» σε συνεργασία με την Πανελλήνια...