4 Φεβρουάριος 2016, 22:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2016, 08:54

Έκθεση-σοκ της Κομισιόν για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

  • Έκθεση-σοκ της Κομισιόν για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα
    (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Την απαίτηση των δανειστών μας για πρόσθετα μέτρα επί των... πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται στο τρίτο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, υπογραμμίζει η Κομισιόν σε έκθεση-σοκ για την Ελλάδα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το 2016 πρέπει να προκύψει εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,1% του ΑΕΠ –περίπου 2 δισ. ευρώ– μέσω παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος και μέσω εξορθολογισμού δαπανών, που χρειάζεται να εξειδικευθούν, και συμπληρώνει:

«Ωστόσο, πρόσθετα μέτρα θα χρειαστούν το 2016 και το 2017, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% το 2017».

Το ύψος των πρόσθετων μέτρων δεν προσδιορίζεται από την Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζει όμως ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος»! Το μόνο θετικό είναι ότι η έκθεση αναγνωρίζει ότι το 2015 η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν καλύτερη του αναμενομένου,παρ' ότι εκτιμά ότι η χρονιά έκλεισε με μηδενική ανάκαμψη. Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για «πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας».