6 Φεβρουάριος 2016, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2016, 12:11

Τιμή στον Πόντιο φιλόλογο Παναγιώτη Ηλιάδη από τους «Αργοναύτες Κομνηνούς»

  • Τιμή στον Πόντιο φιλόλογο Παναγιώτη Ηλιάδη από τους «Αργοναύτες Κομνηνούς»

Φιλολογικό μνημόσυνο για έναν δικό τους άνθρωπο, τον αείμνηστο φιλόλογο Παναγιώτη Ηλιάδη, διοργανώνει ο σύλλογος Ποντίων Αργοναύται Κομνηνοί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην κεντρική αίθουσα «Άγγελος Δεληγιώργης».

Ο Ηλιάδης, ο οποίος έζησε ακόμα και την οδυνηρή εμπειρία ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Γερμανία, άφησε πίσω του σπουδαία πνευματική κληρονομιά.

Με καταγωγή από την Τρίπολη του Πόντου, ο Π. Ηλιάδης υπήρξε για χρόνια μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» συνεισφέροντας στη συγγραφή και του ενημερωτικού τους δελτίου. Άφησε την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 2014.

Για τον Πάνο Ηλιάδη θα μιλήσουν στην εκδήλωση η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια (φιλόλογος, συγγραφέας, λαογράφος), η Λένα Καλπίδου (αρχαιολόγος, παιδαγωγός, έφορος Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού), ο Χρήστος Ανδρεάδης (φιλόλογος, ιστορικός, συγγραφέας) και ο Ιωάννης Ερμόπουλος (ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).

Ο Πάνος Ηλιάδης υπήρξε άνθρωπος άξιος εκτίμησης τόσο για τις γνώσεις του όσο και για την προσωπικότητά του. Δημοκρατικός, σοβαρός, πάντα ευγενής, κέρδιζε το σεβασμό των μαθητών και των συναδέλφων του. Διαρκής του έγνοια να βοηθά τους συνανθρώπους του να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες τους.

Εκτιμούσε τη μόρφωση γιατί πέρασε δύσκολη παιδική ηλικία. Γεννήθηκε στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, έζησε τα δεινά των προσφύγων, αλλά και στο πετσί του την Κατοχή· είχε την ατυχία να οδηγηθεί ακόμα και σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με τον πατέρα του, στη Γερμανία.

Αφού πέρασε την οδύσσειά του, κατάφερε να σπουδάσει και να εξελιχθεί σε κορυφαίο επιστήμονα. Ένας κοσμοπολίτης που ταξίδεψε στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική, αναζητώντας ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, καθώς ήθελε να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του.