4 Φεβρουάριος 2016, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2016, 16:13

Τιμώμενη χώρα η Ρωσία στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

  • Τιμώμενη χώρα η Ρωσία στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Την πλέον ιδανική στιγμή, και ενώ το 2016 έχει ανακηρυχθεί Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια ο θεσμός της «τιμώμενης χώρας» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με τη Ρωσία να παίρνει αυτοδίκαια τον τίτλο τη φετινή χρονιά.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 10-18 Σεπτεμβρίου 2016, θα είναι η Ρωσία.

Τη ρωσική συμμετοχή έχει αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει το περίπτερο 16, επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και τον υπαίθριο χώρο μπροστά από αυτό, για τη φιλοξενία των ρωσικών επιχειρήσεων.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Ρωσία στην παρουσία της στην 81η ΔΕΘ είναι η σχετική αναφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη Μόσχα.

Με αφορμή τη ρωσική συμμετοχή θα διοργανωθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις –πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα–, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, με αντικείμενο το επενδυτικό ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Το περιεχόμενο της ρωσικής συμμετοχής και τις δράσεις που θα την πλαισιώσουν θα παρουσιαστούν τον Μάρτιο από εκπροσώπους του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίοι θα βρεθούν για το σκοπό αυτόν στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταία τιμώμενη χώρα ήταν η Σερβία το 2011, στην 76η ΔΕΘ.