4 Φεβρουάριος 2016, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2016, 11:34

Άναψε... πράσινο για τα 3 δισ. στην Τουρκία

  • Άναψε... πράσινο για τα 3 δισ. στην Τουρκία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Frederik Von Erichsen)

Το «πράσινο φως» άναψαν οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των 3 δισ.ευρώ οικονομικής βοήθειας για την Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση με το προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη. 

Υπέγραψαν την πρόταση σε σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες, μετά από την άρση του βέτο της Ιταλίας, εξέλιξη που η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε. Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε δήλωσή του υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η προσφορά μιας θετικής προοπτικής θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους».

Το ένα δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά να δώσει βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες - μέλη, με τη Γερμανία να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, με 427,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Η Βρετανία ακολουθεί με την παροχή φέτος 327,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία με 152,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χρήματα στην Τουρκία θα δώσει και η χώρα μας, αφού σύμφωνα με τον καταμερισμό της αναλογούν 25,1 εκατομ. ευρώ!

Βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.